КАТ спира да глобява линейки

15.03.2018

Източник: в. Телеграф

Катаджиите да престанат да спират и да глобяват линейки с включен специален режим на движение.

Тази промяна най-вероятно ще залегне в един от нормативните актове за шофьорите след разделянето на Закона за движение по пътищата на три части. Предложението идва след публикация в "Телеграф".

Проблем

В началото на февруари първи съобщихме, че униформени санкционират болнични линейки. Оказва се, че колите на лечебните заведения, с които се транспортират пациенти, нямат право да нарушават правилата на пътя, дори да са с включени светлини и звук. С такова се ползват само линейките на центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП). "Това е недопустимо и задължително трябва да се промени", категоричен беше пред "Телеграф" председателят на Асоциацията на пострадали при ката-, строфи Владимир Тодоров.

Решение

На 20 март трите закона за шофьорите ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Тогава от асоциацията ще предложат драстично да се разшири обхватът на здравните заведения, които имат право на специален режим на движение. "Ще настояваме линейките на държавните болници, а и на много частни, които са с кръвопреливащи центрове и имат донорски ситуации, да могат да нарушават правилата за движение", обясни Владимир Тодоров. Ще се иска и от Българския червен кръст да са с предимство на шосето, ако са в акция и от това зависи нечий живот, защото често бързат за планинско спасяване и чакане на червен светофар за минута може да е фатално.

Пример

Скандалът тръгна от глоба, наложена на линейка, докато се опитва възможно най-бързо да достави кръв за пациент в операция в болницата "Сити Клиник" в София. Катаджии забелязали реанимобила на столичния Околовръстен път с включени светлини и звук. Спрели го и принудили водача да свали уредите за специален режим на движение, защото нямал право да ги ползва. Написали му и акт. "Той е бързал, за да спаси живот на човек в сърдечна операция", разказа председателят на Асоциацията на пострадали при катастрофи. Последвали още два подобни случая. Затова по думите на Владимир Тодоров промяната е важна и наложителна, а от нея зависят човешки животи.

 


© 2024 BBA All rights reserved!