Касата плаща на болниците 85% от средните им приходи

07.04.2020

Източник: в. 24 часа 

 

85% от средните си месечни приходи ще получат болниците от Националната здравноосигурителна каса, независимо че заради спрените планови прегледи и операции в извънредното положение не са успели да заработят тези пари.

Този вариант как болниците, които нямат приходи от клинични пътеки заради коронавируса, и наложените забрани да не фалират, обяви в понеделник министърът на финансите Владислав Горанов. Заради наложените забрани за планови операции и приеми повечето здравни заведения в България бяха изправени пред опасността да не могат дори да платят заплатите на лекарите. За това съобщи преди две седмици здравният министър Кирил Ананиев. Как ще бъдат спасени болниците от фалит обаче, бе неясно до вчера, когато Горанов обясни схемата.

"Заработката на лечебните заведения вероятно ще бъде по-малка, но това няма да бъде отчетено при финансирането им по време на кризата", каза той от парламентарната трибуна по време на дебатите за актуализацията на бюджета. - "Ограниченията, които се наложиха, свързани с дейността на лечебните заведения и на договорните партньори от извънболничната помощ, в това число специализираната извънболнична помощ и денталните кабинети, са с ограничено действие", обясни Горанов.

Механизмът, който се подготвя, ще предвижда за този период финансирането да се сведе до 85% от средномесечната заработка на болниците, както и на извъндоговорните партньори и от извънболничната помощ, и от денталната, разказа министърът.

Той уточни, че процентите са 85%, а не 100% защото е направена преценка, че лимитирането в дейността би следвало да доведе и до някакво спестяване от клиничните пътеки заради обстоятелството, че реално не е извършвана медицинска дейност, и няма да са на 20, или на 30, или на 40% от заработката си, както е обичайно, уточни финансовият министър.

Моделът е съгласуван с лекарския съюз и предстои след заседание на Надзорния съвет на НЗОК да бъде преподписан Националният рамков договор, допълни още Горанов в отговор на депутатите филип Попов и Георги Йорданов от "БСП за България".

С тези мерки, които сте предвидили, на практика се закриват болници, заяви филип Попов. Той даде пример с белоградчишката болница, която изтъкна, че е пред закриване, и подчерта, че нищо не е предвидено като помощ към болничните заведения. Той призова да се помогне на малките болници и да бъдат предвидени средства и за общините, в които те се намират. Тези, който са на предния фронт, не са уважени даже с едно изречение в актуализацията на бюджета и за тях не е предвидена нито стотинка, допълни Йорданов.

 


© 2022 BBA All rights reserved!