Касата не вижда ефект от пръстовите отпечатъци

13.02.2017

Източник: в. Дума

Поне за момента икономическият ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор е нулев, призна управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. Това той каза след срещата при служебния здравен министър Илко Семерджиев на 6-те заинтересовани от съдебното дело страни - МЗ, НЗОК, МС и подалите съдебни искове федерация "Български пациентски форум", Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита на правата в здравеопазването. Ако регистрационната система преустанови действието си в болниците, те са в правото си да искат обезщетения за вреди по чл.1, ал.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и да искат възстановяване на парите за закупените от тях апарати. Всеки от тях струва около 400 лв. заедно със софтуера и поддръжката, каза д-р Николай Болтаджиев от НСЧБ.

От становището на НЗОК, подписано от Комитов, става ясно, че повече от 12% от опитите за сравнение на генерираните УИН с тези, които вече са налични в базата данни, се провалят. По-рано заместникът му Димитър Петров каза, че всеки месец системата генерира над 15 хил. грешки.

Ако пръстовите отпечатъци бъдат наложени и на лекарите, лабораториите, зъболекарите и аптеките, възможно е сървърът да се пренатовари, защото регистрационната система трябва да може да обработи 21 пъти повече заявки, или 2116% увеличение. Тогава НЗОК ще трябва "да инвестира сериозна все още недефинирана сума за закупуване на по-висока версия, с по-разширена функционалност на компонентата за сравнение".

Комитов заяви, че касата за пръв път е представила официални данни на 10 февруари, но преди това не е имало такива. Припомняме, че бившият министър Петър Москов се похвали, че за 15 дни действие на регистрационната система касата платила на болниците 15 млн. лв. по-малко. Седмица след встъпването си в длъжност служебният министър Илко Семерджиев заяви, че през октомври разходите на НЗОК са 137 856 000 лв., а през ноември се увеличават със 112 927 лв. Все пак не стана ясно защо НЗОК не възрази нито на изявленията на екипа на Москов, нито на изявленията на служебния екип на МЗ.

Приемането и изписването от болница ще продължи да става с пръстовия идентификатор до решението на 5-членния състав на ВАС, чието заседание е насрочено за 16 март. Такова бе становището на 6-те страни на срещата. ДУМА по-рано писа, че има законови възможности за спиране на действието на системата. Една от тях е страните, които обжалваха решението на 3-членния състав на ВАС - МЗ, МС и НЗОК, да оттеглят жалбата си. Друга възможност е кабинетът да приеме промяна в Наредбата за достъпа да медицинска помощ. И в двата случая обаче би бил бламиран съдът, заявиха страните. Все пак всички са убедени, че пръстовите отпечатъци ще отпаднат. В НРД 2017 няма да има пръстов отпечатък, отсече д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ.


© 2023 BBA All rights reserved!