Кампания за профилактика на хроничната венозна недостатъчност стартира в понеделник До края на ноември може да се прегледате в "Сити Клиник Бургас" на преференциална цена

20.10.2016

Източник: в. 24 часа

От понеделник, 24 октомври, до края на ноември поради големия интерес към специализирания кабинет по ангиология и доплер в "Сити Клиник Бургас" ще се проведе кампания за профилактика на хроничната венозна недостатъчност. На телефоните на болницата или в сайта можете да запишете час на преференциална цена от 30 лв. за преглед.

"Венозната недостатъчност е сред най-често срещаните патологии, често подценявана и водеща до сериозни последици. Така наречените разширени вени на краката влошават работоспособността и понижават качеството на живот", казва д-р Насрат Мобарак, специалист по ангиология, кардиология и вътрешни болести в "Сити Клиник Бургас". Той е работил доскоро в най-престижните болници в София и Индия, а от половин година завежда доплер кабинета в бургаската специализирана болница.

Доплер ехографията е метод за диагноза и оценка на тежестта на различни заболявания на кръвоносните съдове - артериални тромбози, артериални емболии, аневризми, разширени вени, тромбози на вените, тромбофлебити и др. Тя се използва и за скрининг и профилактика на атеросклерозата при рискови пациенти. Изследването е напълно безопасно и може да се извършва многократно според нуждата и преценката на лекар. То е неинвазивно - специалистът поставя контактен гел върху кожата на пациента и с помощта на трансдюсер на екрана на ехографския апарат се визуализира изследваният кръвоносен съд.

"Заболяването се подценява от самите пациенти, изключение правят жените, които се грижат за външния си вид. Но това не е само козметичен дефект, а сигнал, че е налице проблем във венозната система. Мъжете често не обръщат внимание до момента, в който се появят рани. Понякога, особено при по-възрастни хора, върху някои от варикозните образувания кожата некротизира и е възможно да се стигне до кръвоизлив.

На сериозен риск са изложени хора, които работят прави и неподвижни или прекарват с часове зад бюрото. Наднорменото тегло, тютюнопушенето и затлъстяването и особено наследствеността също могат да доведат до развитие на хронична венозна недостатъчност1', подчертава д-р Мобарак.

Срещата пациент - лекар обикновено се осъществява едва когато са налице симптомите на напредналата фаза на заболяването: значителни отоци на краката, силни мускулни крампи, затруднения при ходене, болка в изправено положение, парене, варикозни вени, сърбеж, лющене на кожата, промяна в цвета и намалена чувствителност на крака, болка, тежест, а по-късно - кожни промени, варикозни язви и свързаните с тях усложнения.

Профилактичната кампания е поредна крачка в прецизността в поставянето на диагноза на пациенти с атеросклероза и проблеми с кръвоносните съдове и израз на стратегията на "Сити Клиник" да предоставя най-добрите достижения на медицината на нуждаещите се.

Изследването с доплер ще предопределя дали пациентите ще бъдат насочвани към съдов специалист, или лекувани от кардиолог.

                   


© 2024 BBA All rights reserved!