Кампания за повече здравна култура започна във Варна

04.10.2016

Източник: в. 24 часа

Във Варна бе даден старт на националната кампания "Дишам свободно", организирана от Българското дружество по белодробни болести и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и от хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Инициативата се реализира с активната подкрепа на парламентарната комисия по здравеопазване.

Целта на кампанията е да се повиши информираността и здравната култура на обществото за хроничните респираторни заболявания, да се фокусира вниманието на сметната власт и медиите върху тяхната социална и здравна значимост, както и да се предприемат действия по опазване на чистотата на въздуха и ранна превенция на болестите, обясни Диана Хаджиангелова, председател на асоциацията.

Белодробните заболявания са сред най-значимите здравни проблеми в глобален мащаб, като всяка година в ЕС един от всеки 8 смъртни случая се дължи на белодробно заболяване.

Рискови фактори са тютюневият дим, замърсяването на въздуха, професионални прахове и химикали, честите инфекции на дихателните пътища в детството.

По данни от Световната здравна организация

ХОББ ще се стане 3-а причина за смърт в света през 2020 г.

Хроничните белодробни заболявания не са лечими, но различни форми на лечение подобряват недостига на въздух. Това намалява симптомите и подобрява контрола на болестта, повишава качеството на живот на хората с бронхообструктивни заболявания.

 


© 2022 BBA All rights reserved!