Какво представляват херниите и колко често се срещат, симптоми и какво е съвременното им лечение?

26.09.2022

Източник: МБАЛ "Света Каридад"

 

Хернията - актуални тенденции в оперативното лечение

Херниите представляват излизане на тъкан, орган или част от него през вроден или придобит отвор. Те може да са вродени или придобити като по-често се срещат при мъжете.

Най-често срещаните са ингвинални, бедрени, пъпни и хернии на средината линия, както и следоперативните.

Поради големия брой пациенти с тази патология, които лекуваме, сме формирали херния-център в хирургичното ни звено. В неговите рамки подготовката, самата операция и следперативното проследяване се извършват стандартизирано, по модел на клиники в по-развитите в медицинско отношение държави и според препоръките на международната експертна група HerniaSurge. Именно поради този факт, голяма част от операциите са миниинвазивни.

Какви са рисковите фактори за поява на херния?

Това са наследствени фактори, предишна херния на коремната стена, мъжки пол, възраст, извършени в миналото коремни операции и други проблеми в метаболизма на колагена. Около 10% от населението развива херния в различен етап от живота си.

Какви са оплакванията на пациентите?

Поява на подутина, болка, тежест и дискомфорт в засегнатата област.

Каква е диагностиката?

За поставяне на диагнозата е необходим преглед от хирург, понякога ехография на областта, в някои случаи - магнитен резонанс или скенер.

Какво е  съвременното лечение на херниите и как подхождате във Вашия екип?

Лечението винаги е оперативно. Операциите са отворени и лапароскопски (т.нар "безкръвни"). При отворените операции методите са със и без поставяне на платно.

Кой вид операция препоръчвате?

В отделението по хирургия се ръководим от международните тенденции. Разполагаме с нужната и най-съвременна апаратура. Лапароскопски операции при мъже и жени с първични ингвинални едностранни хернии са за предпочитане, поради по-малката следоперативна болка, намаляване на случаите с хронична постоперативна болка. Разбира се има и такива пациенти подходящи и за класическа отворена операция с поставяне на платно в  зависимост от някои клинични показания.

При ингвиналните хернии лапароскопските операции са основно два вида - с влизане в коремната кухина и без, като и при двата метода се поставя платно. Разлика между резултатите при двата метода няма. При рецидив след отворена операция се препоръчва лапароскопска.

За първичните двустранни, бедрени и инкарцерираните / т.н. заклещени/ хернии препоръките са за лапароскопска операция. При бедрените хернии също се препоръчва поставяне на платно.

Най-честите причини за заклещване на херниите са женския пол, бедрените хернии, предишни хоспитализации по повод на херния, като симптомите са болка, невъзможност за прибиране на хернията, гадене и повръщане.

Има ли разлика във времето за възстановяване между отворените и лапароскопските операции?

Доказано е, че при лапароскопските операции времето за връщане към нормален начин на живот е по-кратко. В нашия център имаме утвърдени препоръки и план за следоперативно натоварване и възстановяване при пациентите, оперирани от херния.

 

Публикацията може да намерите тук.


© 2024 BBA All rights reserved!