Какви са последиците от липсата на профилактика?

01.02.2022

Източник: УМБАЛ "Пълмед"

 

Д-р Екатерина Петкова, управител на ДКЦ „Пълмед“ и кардиолог

 

Д-р Петкова, българинът започна ли по-често да ходи на профилактични прегледи? COVID-19 отрази ли се по някакъв начин на профилактичните прегледи – как?

 

Забелязва се една положителна тенденция, хората да обръщат внимание на най-малките симптоми за заболяване и да търсят все по-често мнение  от специалист по този повод. Ранната профилактика и диагностика е много важна, за да можем да запазим качеството на живот на пациентите ни и  да спомогнем за навременното им лечение.  Хората започват да придобиват  здравна култура и да се интересуват от здравословното си състояние, дори и да не  чувстват задължително нещо притеснително.  След понесена Covid-19 инфекция, голяма част от пациентите сами търсят специалисти, за да се види има ли някакви остатъчни поражения по белия дроб, сърцето, нервната система, съдовата система, гликемичния и ендокринологичния профил, ревматологичния статус и др.От друга страна, има не малък процент хора, които, поради епидемичната обстановка или поради друга причина, се страхуват да посетят  специалист и чакат до последно, за да получат медицинска помощ. При тези хора се наблюдава  прогресиране на заболяванията до степен на инвалидизация. При някои от тези случаи, потърсената медицинска помощ е крайно закъсняла. Основно, това се касае за сърдечни и съдови заболявания, онкозаболявания, заболявания на гастроинтестиналния тракт и други социалнозначими патологии.

 

Част от хората от страх да не се заразят от COVID-19 не ходят при лекар. Какви са последиците от липсата на профилактика? До какво може да доведе? 

 

Както споменах, има заболявания, при които  ранната диагностика и терапия са от основно значение по отношение на качеството и продължителността на живота. С риск да звуча плашещо, но една голяма част от леталните случаи могат да бъдат предотвратени, ако се разпознаят първите признаци на заболяването и се започне навременно лечение. Всеки човек трябва да има навика  да следи своето здраве и това на близките му и при най-малки признаци за нещо нетипично, да се потърси съвет от специалист.Медицината в 21 век е напреднала дотам, че много от заболяванията, които в миналото са били смъртна присъда, в днешно време са напълно лечими и преодолими. Трябва да имаме доверие в медиците ни и да ги търсим активно при нужда. 

 

Какви са първите признаци, които да ни покажат, че имаме кардиологични проблеми?

 

Едни от най-типичните признаци за проблеми със сърдечно-съдовата система, са лесната уморяемост, задъхване при физически усилия, напр. при изкачване на стълби. Ако човек не може да изкачи 3 етажа, без да се задъха, би следвало да има предвид, че това не е нормално и е редно да потърси специалист. Също така, ако забелязваме отоци по долните крайници, това може да бъде знак за сърдечни проблеми. А най-важните оплаквания, които в никакъв случай не бива да пренебрегваме, са дискомфорт в гръдната област – особено типично 

 

се проявява при физически усилия, при емоционално напрежение и при излагане на студ. Ако някой получава болка, стягане в гърдите при студено време, това в почти всички случаи, говори за наличие на исхемична болест на сърцето. При диабетиците, обаче чувството за болка може да бъде притъпено и да не усещат тези симптоми. Най-малките оплаквания, трябва да бъдат знак за аларма и да водят пациента към преглед при специалист. Когато бъде хваната навреме, исхемичната болест на сърцето е лечима без последици. Нека хората не се залъгват, че щом отминава с времето тази болка или дискомфорт, то това значи, че всичко е наред. Не са малко примерите на пациенти, които идват с тежък миокарден инфаркт и/или кардиологичен шок, само защото са неглижирали сърдечните си оплаквания.

 

Кое предизвиква сърдечна недостатъчност и какъв начин на живот е необходимо да водим, за да я избегнем?

 

Сърдечната недостатъчност е крайната фаза на предшестващо сърдечно заболяване. Тези заболявания могат да бъдат както хронични– артериална хипертония, клапни патологии, исхемична болест на сърцето, кардиомиопатии и др., така и остри – остър миокарден инфаркт, миокардит. Прекаляването с алкохол и със забранени вещества, може да бъде причина за развитие на сърдечна недостатъчност. За да се стигне до сърдечна недостатъчност, това значи, че сърдечния мускул е загубил част от основната си функция – да изпомпва кръв към тялото. Лечението на сърдечна недостатъчност е изключително комплексно и не винаги има максимален ефект. За да се избегне прогресията на едно сърдечно заболяване, пациентите трябва стриктно да следят състоянието си, да следват препоръките на кардиолозите за терапия, да не пушат, да не се консумира алкохол в големи дози, да се избягват вредните храни. Важно е човек да се движи мак[1]симално много. Седентаризмът е бичът на днешното време. Голяма част от заболяванията се дължат на това, че не се движим достатъчно. Трябва да се има предвид, също така, че фамилната обремененост е една сериозна предпоставка 

за развитие на сърдечни заболявания.

 

Какви вреди нанася COVID-19 на сърцето и колко често преболедувалите прибягват до среща с кардиолог. 

 

Covid-19 може да бъде много коварен по отношение на вредите, които нанася не само върху сърцето, но и върху целия организъм. На първо място, това е белия дроб – в не малка част от случаите, след понесена инфекция, върху белия дроб остават поражения, които не винаги са обратими. Тези белодробни проблеми след време ще доведат и до сърдечно обременяване, защото сърцето и белия дроб са взаимно свързани. Отделно, чисто метаболитно погледнато, срещата с Covid-19 вируса често води до разстройства в обмяната на веществата – развитие или влошаване на захарен диабет, хормонални нарушения, нарушения в липидния профил и др. И всичко това може да бъде предотвратено.Доказано е, че хората, които са ваксинирани, понасят в пъти по-леко срещата с вируса и много по-рядко се стига до фатални усложнения. 

 

Колко време може да отнеме процесът до пълно възстановяване?

 

Понякога възстановяването може да отнеме месеци, години, а в определени случаи, човек може никога да не се възстанови напълно. Именно поради тази причина, за да установим навреме какво отражение е имала ковид инфекцията върху организма на преболедувалия пациент, създадохме специализиран VIP пакет за постковид, както и основен такъв.В „Пълмед“ 24 часа, 7 дни в седмицата функционира и специализиран кабинет за диагностика на ковид инфекцията към звеното ни по неотложна помощ. Там пациентите могат да се възползват от пакети, включващи детайлни лабораторни и образни изследвания по време на активната инфекция. Предлагаме и услуга за последващ амбулаторен контрол, осъществяващ се чрез пакет от 3 или 5 телефонни консултации, които се провеждат ежедневно по график и според протокол, изготвен от топ специалистите от комплекса. Наскоро предложихме на нашите пациенти и PCR тест за ковид с резултат за 30мин., така че правим всичко възможно да предложим на нашите пациенти възможно най-комплексната медицинска услуга.

 

Интервюто може да намерите тук.


© 2024 BBA All rights reserved!