Кабинетът обявява при нужда извънредна епидемична обстановка Депутатът от ДПС Хамид Хамид иска 5 г. давност за дълговете от и към НЗОК

12.05.2020

Източник: в. Монитор 

МС ще може след края на извънредното положение на 13 май да обявява при спазването на осем критерия извънредна епидемична обстановка по предложение на министъра на здравеопазването, в чиито правомощия бе досега това. Промяната бе приета от правната комисия в НС при разглеждането на второ четене на поправките в Закона за здравето, които ще бъдат гласувани в пленарната зала днес и трябва да регламентират как и до кога ще действат част от епидемиологичните мерки от сряда нататък.

Въпросните критерии за подобно решение на кабинета включват непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, както и заразата да е причинена от патоген с висок епидемичен потенциал.

Ресорният министър на свой ред ще има правото да разпорежда задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни.

Освен това запазват се глобите за неспазване на мерките от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно. Остава и санкцията от 5000 лв. за нарушаване на изолацията. Запазва се и възможността армията да има полицейски функции за проверка на хора.

Комисията прие и предложението на Александър Иванов от ГЕРБ до 2 месеца след края на извънредното положение всички спрени публични продани да се насрочат наново, като за това не се дължат такси и разноски. Както и до края на 2020 година финансовият министър да отпуска безлихвени заеми за общините, със срок за възстановяване не по-късно до края на 2021 година.

Бяха приети и промените в Кодекса на труда, които дават възможност трайно безработните лица, които получават месечни помощи, да ги запазят, като същевременно могат да сключват трудови договори и да работят в селското стопанство за срок до 14 дни и общо 120 дни годишно. В същото време ще се изплащат по 290 лв. на работници и самоосигуряващи се от най-пострадалите браншове след края на мярката 60/40. Освен това през 2020 година не 30, а 60 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов стаж. През учебната 2019/2020 година в края на 4 и 10 клас пък няма да се провежда национално външно оценяване, а приемът в 11 клас от обединени училища в други ще става само с оценките от свидетелството за завършен десети клас.

Мнозинството подкрепи и предложенията да няма концесионни такси или те да бъдат намалени не по-малко от 50% спрямо миналото лято. Така съответно плажните принадлежности ще може да се предоставят безвъзмездно или на по-ниски цени.

С оглед намалелите постъпления в хазната вследствие на кризата заради C0VID-19 се гласуваха и промени в лицензирането на данъчните складове. Така "Лукойл България" ще трябва Да отдели и регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, които са свързани с нефтопровода както и да монтира още измервални уреди на съоръжението. Комисията единодушно подкрепи предложението на Хамид Хамид от ПС да не се налагат запори на банковите сметки не само на физически лица и лечебни заведения, а и на общините за срок от 6 месеца след края на извънредното положение. Хамид направи и предложение, свързано с давностния срок на вземания на НЗОК и от НЗОК. "Има различен режим в различни казуси на третиране, но тъй като ресурсът е публичен, би трябвало да се прилага правилото за обща 5-годишна давност,,, заяви Хамид. И добави: Когато едно лице, когато е пияно или дрогирано, направи пътни транспортни произшествия или нарани при хулиганска проява, лечението на пострадалия струва страшно много. Миналата година нe задължихме здравната каса да предявява искове за тези разходи срещу виновното лице. Касата научава, че това лице е виновно след много години дела в съдилищата и не успява да си прибере тези средства.,,. Според него трябва да се направим връзка на база данни между МП и НЗОК, защото касата няма нужната информация. "Искам да внеса текст който да задължи съдилищата или прокуратурата да уведомява служебно НЗОК че има установено лице, което е причинило тежка телесна повреда и това лице да плати разходите на потърпевшите и разходите, които са направени за лечението на пострадалото лице. Пияните или дрогирани шофьори ги глобяват с 1000-2000лв. или получават условна присъда, но важното е да ги накараме да платят десетки хиляди левове за лечение. Това ще има превантивна мярка срещу тях и касата ще си събере парите,,, обоснова се депутатът.

Комисията пък прие и предложението на НФСБ за удължаване до една година на срока за туроператорите да върнат парите за неосъществени пътувания, както и строителни работи в курортите да могат да се извършват с месец по-дълго от обичайното.


© 2024 BBA All rights reserved!