Кабинетът, а не Ананиев ще обявява извънредна епидемия по 8 критерия

11.05.2020

Източник: в. 24 часа 

 

Министерският съвет да обявява извънредна епидемична обстановка по 8 критерия. Предложението ще се прави от здравния министър и след направена оценка на риска от главния държавен здравен инспектор. Тази промяна в Закона за здравето между двете четения на проекта е внесла шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова,

В първоначално внесения от правителството проект се предвиждаше това да се прави само от здравния министър, което породи спор дали текстът не противоречи на конституцията.

За преценката дали да се обявява епидемична обстановка ще е важно дали източникът на заразата се предава по необичаен и непознат начин, има ли сериозна опасност за общественото здраве дори при ниска заболеваемост

Ще се отчита също дали има ниско имунизационно покритие в страната и може ли да се затруднят мерките за контрол на общественото здраве. Сред критериите влиза още дали заболяването е необичайно за региона, сезона и населението, дали протича тежко и има висока смъртност, както и поставят ли се в риск уязвими групи като деца и възрастни. Важно ще е също и дали има регистрирани случаи сред медици.

Здравният министър ще въвежда със заповед пък конкретните противоепидемични мерки по предложение на главния държавен здравен инспектор. Те може да са забрана за влизане на чужденци у нас, ограничаване на придвижването на територията на страната, както и временно спиране или ограничаване на работата на обекти с обществено предназначение и на услуги, които се предоставят на гражданите. Мерките може да са както за територията на цялата страна, така и за отделна област.

По-рано през деня министър Кирил Ананиевпоиска част от въведените в момента мерки да продължат и след 13 юли, като посочи влизането на чужденци, 14-дневната карантина за прибиращите се българи и спирането на работа на обекти с обществено предназначение.

С промените в закона COVID-19 се добавя към болести като холера, чума, дифтерия, антракс и други, за които е задължително поставянето под карантина.

Нарушителите на здравните заповеди ще се глобяват от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1000 до 2000 лв. Болните, които нарушават карантината си, пък ще трябва да платят 5000 лв. глоба, а полицията принудително ще ги води в болница.

Дариткова предлага и при епидемична обстановка хората, на които е наложена карантина, да могат да се следят през трафичните данни на смартфоните им. Тази мярка действа и в момента, но до края на извънредното положение.

От ГЕРБ предлагат и мерки за селското стопанство. Сред тях е контактните лица, които работят в животновъдни ферми и преработвателни селскостопански предприятия да могат да ходят на работа, а да не се изолират за 14 дни както всички останали, които са се срещали с болен от коронавирус. Те да пътуват по работа само с предписание и спазване на строга хигиена.

До края на годината договори за сезонна селскостопанска работа да може да се сключват за повече от един ден, като това време няма да се признава за трудов стаж, предлагат още управляващите. Очакванията са така да се улеснят производителите на плодове и зеленчуци, за да може продукцията им по-бързо да достигне до пазара.

Безработните да могат да сключват договир с продължителност за 14 дни в месеца за селскостопанска работа без да губят обезщетението си за безработица, гласи друго от предложенията. Към принудителния труд, който е условие за получаването на социални помощи, да се добави и селскостопанската работа, искат управляващите.

Облекчения и за общините, предлагат от ГЕРБ, за да им се даде по-голяма финасова гъвкавост на местните власти в кризисния период. Хамид Хамид от ДПС също предлага помощ за местната властда не се налагат запори на сметки на общини до края на годината

Цените на тока да се определят за година напред не на 1 юли, а два месеца по-късно - на 1 септември, иска шефът на енергийната комисия Валентин Николов от ГЕРБ. Целта е токът да не поскъпва в следващите 2 месеца. Според неговото предложение обаче KEBP ще трябва да реши кога да се произнесе по цените.

През летния сезон тази година цените за чадъри и шезлонги да са поне с 50% по ниски от тези през 2019 г., а концесионерите, които не се съобразят с това изискване, да търпят имуществена санкция на 50 хил. лв., при повторно нарушение и до 100 хил. лв., искат още от ГЕРБ. Може да се намали броят на спасителите до един на пост, за да се облекчат разходите на концесионерите.

Извънредната епидемична обстановка, обявена от здравния министър, да е със срок от 30 дни, искат пък от ВМРО. Патриотите предлагат още да се удължи с 2 месеца след извънредното положение защитата на длъжниците от банки и колекторски фирми. В помощ на туризма пък предлагат държавна субсидия от 6000евро за чартърни полети на български лицензирани превозвачи по ред, определен от министъра на транспорта.

Намален ДДС за храни и лекарства, безвъзмездна помощта хората и държавна подкрепа за общините, предлагат пък от БСП

Всички внесени промени ще бъдат обсъдени на правна комисия днес, а окончателното им гласуване ще е във вторник.


© 2024 BBA All rights reserved!