Извънредно положение в цялата страна до 13 април

13.03.2020

Източник: Zdrave.net

Извънредно положение в цялата страна до 13 април. Това гласува Народното събрание на днешното си заседание с пълно единодушие. 201 народни представителя подкрепиха предложението.

Премиерът Бойко Борисов предложи актуализация на бюджета и допълни, че очаква 3 млрд. лв. загуби за икономиката. Който наруши карантината пък го грози до 1 година затвор.

„Благодаря на всички, които са на първа линия – доктори, сестри, санитари, директори на болници. Необходима е актуализация на бюджета и да се намери формата, чрез която те ще бъдат обезвъзмездени, защото  трябва да бъдат стимулирани и със заплащането да им бъде дадена оценка за труда“. Това каза премиерът Борисов в изказването си от парламентарната трибуна, с което поиска въвеждането на извънредно положение в цялата страна за срок от 1 месец.

„Вчерашният ден беше като бомба от изявления на всички лидери по света. Това е единствената мярка, с която можед да се справим с това чудо. Ще искаме и спешен разговор с председателя на ЕС, защото затварянето на границите блокира нашия живот. Блокира нашите шофьори на границите и те не могат да се приберат при семействата си. Очертава се проблем с доставките на различни хранителни стоки. И когато сметнем всичко, накрая излизаме с минимум 3 млрд. лв. дефицит в бюджета. Въпреки това актуализацията в бюджета е най-важна за хората, които са на фронта“, допълни още Борисов.

Той подчерта, че колкото повече се изследва една нация, толкова повече се откриват заболели. По думите му, ако инкубационният период на вируса е 17 дни за това време 1 човек се среща с 800 души. „Заради това е нашето искане за извънредно положение. Трябва да може много бързо да стана претрансформирането на медицинските работници от една специалност в друга, както и преструктурирането на лечебните заведения“, допълни премиерът.

По думите му не е необходимо да се въвеждат глоби за недисциплинирани вирусоносители, защото и сега е записано в закона, че се налага много тежка санкция – 1 година затвор.  

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че тъй като България е изправена пред криза, ще подкрепят всички мерки, които ще гарантират да не се разраства заразата и здравето на хората. От името на ДПС председателят на партията Мустафа Карадайъ каза, че те също ще подкрепят всички необходими мерки и ще съдейства за тяхното реализиране.

Председателят на НСФБ Валери Симеонов допълни, че ще настояват за по-крути мерки, а Кристина Таскова от Воля настоя за отговорно отношение на всички граждани и строга дисциплина, защото само това би помогнало на България да мине по-бързо през тази криза.

Според Павел Шопов от „Атака“ дотук България се справя много добре и трябвало да бъдем оптимисти.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че предложеният проект за решение, е абсолютно необходима и навременна мярка. „Изправени сме пред изпитания и криза, която ще има различни последици и те трябва да бъдат максимално ограничени“, каза тя.


© 2023 BBA All rights reserved!