Извънредна обстановка до края на септември, мерките не се променят

26.08.2020

Източник: в. 24 часа

Извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължена до края на септември, без това да е обвързано с допълнително затягане на сега действащите мерки, ако нивата на заболяемост не се повишат. Доклад с такова предложение ще внесе в Министерския съвет днес здравният министър проф. Костадин Ангелов, обяви самият той във Варна, където провери организацията на работата на болниците в областта и на РЗИ.

Като грозна лъжа определи Ангелов и твърденията, че наесен маските на открито отново ще станат задължителни. Припомни, че в последните две седмици заболяемостта в България намалява и при задържане на тенденцията мерките няма да се засилват.

"Здравната система ще издържи натиска на заразата с коронавирус, дори заболяемостта да се повиши. Във варненските болници има достатъчно легла за заразените", каза още Ангелов.

От днес, подобно на Инфекциозна болница в София, в морската столица също ще заработи координационен център, чрез който ще се разпределят пациентите с COVID-19 по болниците. Той ще се намира в Инфекциозна клиника към У МБАЛ "Св. Марина" и ще следи и за легловата база и натовареността на системата.

Проверка дали бившето ръководство на болницата в Добрич е извършило престъпление, допускайки нарушаване на правилата срещу разпространението на COVID-19, започва районната прокуратура. Причината - от сигнал на лекар от болницата става ясно, че пациентите с коронавирус са хоспитализирани във Второ отделение по вътрешни болести, което е разположено в хирургическия корпус, а не в изолирана структура, както се изисква. Освен това персоналът, който лекува болните с COVID, се грижи и за другите пациенти.

Заради неудовлетворителната организация на работата в болницата в условия на COVID-19 министър Ангелов поиска смяна на директора й още в началото на август.

Трети ден поред заразените у нас са под 100. 99 бяха отчетени във вторник, или 2,8% от 3588 тествани. Сред тях са и 12 души от едно семейство в ромския квартал "Изток" в Луковит. Общо заразените стигнаха 15 386, активни от които са 4326.


© 2024 BBA All rights reserved!