Извадиха разпределянето на болничните заплати от НРД

04.06.2020

Източник: Извадиха разпределянето на болничните заплати от НРД

Вътрешните правила за трудовите възнаграждения на персонала в болниците ще бъдат контролирани от Медицински надзор

 

Разпределянето на заплатите в лечебните заведения по Методиката на Министерството на здравеопазването да бъде извадено от НРД и е записано в Закона за лечебните заведения. Това приеха депутати при гласуването на второ четене на ЗИД на ЗЛЗ парламента днес.  

„Държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове прилагат и стандарти за финансова дейност, утвърдени с наредба на министъра на здравеопазването, които включват и правила за определяне размера на трудовите възнаграждения на медицинския персонал, изготвени в съответствие с изискванията на чл. 247, ал. 2 от Кодекса на труда“, е записано вече в Закона.

„Регламентират се правилата за разпределяне на заплатите и те са обвързани с КТД. Некоректно е да се записват тези правила в НРД, записано е тук и е обвързано с Механизма на МЗ“, уточни председателят на парламентарна здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Припомняме, че в края на миналата година в НРД беше записано, че не по-малко от 50 на сто от приходите, които има лечебното заведение, са за разходи за персонал, не по-малко от 80% от тях са за медицински персонал. Самото разпределяне на заплатите е в съотношение 2,2:1,7:1 съответно лекар – професионалист по здравни грижи – санитар/болногледач.

Депутатите приеха и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" да проверява спазването на утвърдените стандарти за финансова дейност от лечебните заведения, включително съответствието с тези стандарти на вътрешните им правила относно трудовите възнаграждения на персонала.

Депутатите гласуваха и новата правителствена болница, която ще бъде посочена от Министерски съвет. Тя ще отговаря за медицинското осигуряване на президента, вицепрезидента, председателя на парламента, премиера и главния прокурор и на депутатите по време на пленарни заседания. Лекари от избраната клиника ще пътуват с държавниците при посещенията им в чужбина и ще отговарят за здравните нужди на чуждестранните делегации при посещение в България.

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!