Из вестниците: По-високи заплати в здравния сектор, още за проблемите в МУ – София, проблем в строителството на болници

11.10.2016

Източник: Zdrave.net

Очаквано, подписаният вчера Колективен трудов договор в здравния сектор е най-отразяваното здравно събитие във вестниците. „Между 15 и 38 на сто ще е увеличението на минималните заплати за различните специалисти в здравния сектор, предвижда подписаният вчера Колективен трудов договор между синдикатите, работодателите и здравното министерство. „Най-голям ще е скокът при бачкаторите - редовите лекари и сестри“, обясни д-р Камен Данов, шеф на медицинската федерация на „Подкрепа“.

Споразумението, което се подписва за пръв път от 2013 г. насам, касае само най-ниските заплати, под които не може да се пада. Затова то ще се отрази при възнагражденията предимно в общинските болници, детските ясли и градини и училищните здравни кабинети и в част от големите болници, където заплатите ще скочат, поясниха още от синдикатите. В много от болниците - частни и държавни, възнагражденията са надскочили отдавна новите минимални заплати и затова споразумението там няма да се отрази, допълни здравният министър Петър Москов“, информира „Сега“.

„В бъдеще най-ниските заплати при професионалистите по здравни грижи - сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори в ясли, градини, здравни кабинети, социални домове, „Спешна помощ“, ще са 700 лв., при 520 лв. досега. В болниците колегите им ще получават поне 750 лв. Ръстът при лекарите с една специалност ще е 21%, а възнаграждението им ще е поне 850 лв. в бюджетните организации, например "Спешна помощ" и 980 лв. в болниците. При току-що завършилите лекари ръстът е между 28 и 38 на сто в зависимост дали е нает в бюджетна организация или в търговско дружество, а целта е те да бъдат мотивирани да останат в България. Шефовете на клиники в болниците вече ще трябва да вземат минимум 1150 лв.“, изрежда публикацията.

Вестникът се спира и на друга информация, дадена от министъра вчера. „Остойностяването на лечението по 100 клинични пътеки е вече готово, обяви Петър Москов. В момента МЗ смята разходите на болниците по лечението по всяка една пътека - колко пари са нужни за лекарства, консумативи, режийни и т.н., но без труда на персонала. Целта е да се знае кое колко струва, за да е ясно, че над изчислените разходи всичко останало е за заплащане на труда на лекари и сестри, допълни той“, четем в „Сега“. „Можем да бъдем изненадани от тежките диспропорции на места, където се получават твърде ниски или високи заплати спрямо разходите за лечението и цените на пътеките“, допълни той. За готовите 100 пътеки се оказало, че средно само 30% от плащаното от НЗОК е нужно за покриване на разходите по лечение, а останалите 70 на сто остават за възнаграждения“, пише още изданието.

„24 часа“ разговаря с проф. Лидия Катрова от Факултета по дентална медицина на МУ – София във връзка със скандала, който продължава във висшето учебно заведение. „Разкритията на одита не са изненада за никого във Факултета за дентална медицина. Развитието на факултета е само екстензивно и се гони само външен ефект: купуват се машини, които се използват 6-8 часа 30 седмици в годината. Купуват се апарати, заключват се и няма достъп до тях, или поне липсват написани критерии и правила.

Такова разхищение не съм виждала“, коментира пред изданието проф. Катрова.

„Бившият ректор и настоящият декан повтарят: „Колко студенти докарахме, колко пари докарахме“. Да, но е надхвърлено разумното съотношение студент/преподавател и на асистент се падат по 10-12 души. Представете си, че клиничен преподавател трябва да контролира работата върху 10-12 пациенти за 2-3 часа, колкото траят клиничните упражнения. Преподавателите изнемогват. Затова, когато разбрах от одитния доклад за незаети преподавателски места, се възмутих. Може ли да привличаш толкова студенти и да не назначаваш преподаватели?!“, пита тя и посочва още: „Постоянно ни се натяква колко ни били високи заплатите, но се работи двойно и тройно на един трудов договор. Ако погледнете при какви вредности се работи в зъботехническата лаборатория, ще се учудите, че не се вземат мерки за хората. Изобщо придобивките се разпределят от ръководството по незнайни критерии и по "съображения". Сама съм ремонтирала административния си кабинет, от години си нося всеки ден личния лаптоп, защото ми се отказва компютър, паркомясто, подкрепа за работа със студентите и т.н. Аз не съм единствена в това отношение, но не съм съгласна с примирението „Навсякъде е така“.

„Монитор“ пък се спира на проблеми в строителството на болници. „Болници стават факли за 15 минути заради редица пропуски в строителството, сред които и липса на отдушници. Това са показали анализите на противопожарни експерти на голяма част от лечебните заведения в цялата страна. Според публикувано проучване в повечето болници съществуват строителни дадености, които оказват неблагоприятно отражение върху развитието на пожара, като липсата на противопожарни и противодимни сектори в хоризонтална и вертикална посока. При такива случаи димните газове се разпространяват неконтролируемо в цялата сграда за извънредно кратко време“, четем във вестника.

„Практиката показва че 10-15 минути свободно развитие на пожар в първия етаж са напълно достатъчни за задимяване на всички етажи над него и създаване на опасност и дори фатален изход за болните, който често са упоени, обездвижени или дори не са в съзнание, се казва в анализа“, посочва още изданието и допълва: „Липсват и стаи със специално оборудване, което подържа по-високо налягане от това в секторите, където се разразил пожара. В тези помещения според изисквния би трябвало да се скрият хората. Според строители обаче дори да има подобно изискване за новите сгради, то изпълнението на подобни стаи е прекалено скъпо заради компресорите, които трябва да се поставят там. Друг проблем, който се посочва са гъсто населените помещения. В много от болниците дори в коридорите имало поставени легла.“

Големите лечебни заведения в столицата и университетските болници обаче са с пълен набор оборудване за работа в извънредни условия, обяснили от Асоциацията на университетските лечебни заведения.


© 2024 BBA All rights reserved!