Из пресата: Жалба в КЗК за четците, бъбрек за Коледа, кандидатстудентска кампания на МУ - София

09.01.2017

Източник: Zdrave.net

„Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вероятно ще разгледа жалба срещу практиката на здравната каса да раздава безплатни четци за пръстови отпечатъци на болници, лекари и аптеки срещу съгласието им да участват в пилотните проекти“, пише днес „Капитал Daily“.

„Жалбата е на д-р Георги Тодоров от Русе, който е ръководител на лабораторна практика и член на контролната комисия на Българския лекарски съюз. Той настоява КЗК да провери дали болниците, личните лекари и фармацевтите, които са получили безплатни устройства, защото са се съгласили да участват в пилотните тестове на системата, не получават по този начин конкурентно предимство“, обяснява изданието, като уточнява, че цената на един четец е 300 лв., а според жалбата до КЗК на получателите на устройствата пилотно е обещана и безплатна поддръжка на софтуера за известен период от време.

„Лекарят настоява КЗК да провери дали НЗОК и здравното министерство са нарушили конкурентната среда с облагодетелстването на определен кръг лечебни заведения, дали казусът не представлява забранено споразумение между институциите и лечебните заведения, както и дали здравната каса не е злоупотребила с господстващо положение, тъй като на практика тя е монополист в сферата на договарянето и заплащането на медицински услуги“, информира още изданието.

„Телеграф“ се спира на трансплантация от времето около празниците. „Бъбрек за Коледа след 4 години чакане получи охранител от Югозападния университет в Благоевград. 45-годишният мъж претърпя трансплантацията в навечерието на Коледа в Университетската болница "Александровска" в София и вече се възстановява“, пише вестникът. „Извикаха ме заедно с още 7 пациенти, извършиха ни изследвания и тестове за съвместимост с донора и бях одобрен“, разказва Николай Спасов пред struma.bg. Донорът е 53-годишна жена от Варна, която е изпаднала в клинична смърт. „Безкрайно благодаря на близките й, които са взели благородното решение да дарят органите й, за да спасят друг човешки живот. След като се възстановя, ще потърся имената им, лично да им изкажа огромната си признателност“, допълва мъжът“, пише още изданието.

„Другият бъбрек е при мъж от Пирдоп, за когото не е известно дали операцията е била успешна. За Николай това е трети опит за трансплантиране, като едва сега, 4 години след началото на лечението му, е одобрен за манипулацията“, четем в ежедневника.

„Монитор“ пък се спира на кандидатстудентската кампания на столичния Медицински университет. „Медицински университет-София обяви кандидат-студентската си кампания. Предварителните изпити по химия и биология ще се проведат съответно на 26 март и 29 април. С оценките ще може да се кандидатства за специалностите Медицина, Дентална медицина и Фармация. Младежите, явили се на предварителни изпити, могат да се запишат и за редовните конкурсни изпити през юли. Препитването по биология ще е на 4 юли, а по химия на 11 юли“, информира вестникът.

Традиционните материали, свързани със зимната обстановка, и днес засягат сектора. „Екипи на сметопочистващи фирми от Варна и Аксаково осигуриха достъп до близкото село Въглен, за да транспортират родилка до болница в големия град, съобщи кметът на Аксаково Атанас Стоилов. Според него, линейката е успяла да вземе жената, а тежката техника с часове пробивала огромните преспи, за да може да бъде откарана навреме родилката до болницата“, четем в „Телеграф“.

„Вчера сутринта екипи успяха да осигурят връзка с Любен Каравелово, което е друго бедстващо село в общината, откъдето е транспортирана друга бременна жена. Родилката е стигнала благополучно до болнично заведение. Спасителна операция, в който са участвали пожарникари от Монтана, е била организирана, за да бъде измъкната от преспите линейка с родилка в нея, каза областният управител на Монтана Ивайло Петров. Специализираният автомобил се забил в дълбокия сняг в района на с. Мадан в посока с. Септемврийци. Към мястото тръгнала високопроходима техника, която успяла да стигне до линейката и да я измъкне“, разказва още изданието.

 


© 2024 BBA All rights reserved!

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'memcache' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace:

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Core_Exceptions.php
Line: 164
Function: include

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Common.php
Line: 263
Function: show_php_error