Из пресата: Фалит за няколко общински болници до седмици прогнозира д-р Неделчо Тотев

09.08.2017

Източник: Zdrave.net

Сливането на лечебните заведения в Петрич и Сандански не оздравява, а унищожава едната от болниците. Така смята председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. В интервю за „Монитор“ той отбелязва: „Съкращаването на един главен счетоводител и на няколко общи работници няма да реши проблема. Вижда се, че едната болница е във фалит. Затова ние, от Сдружението на общинските болници, предупреждавахме още отпреди година и половина. Сега вече то става факт.“

Д-р Тотев посочва, че положението при общинските болници далеч не е розово. „Системата налага големи и неосъществими изисквания, които правят така, че малките лечебни заведения да трупат дългове. В един производствен процес са важни наличният ресурс, процесът и обектът, върху който да се въздейства. Обектът, т.е. пациентите, чиито потребности ние задоволяваме, са все по-застаряващи, с възрастова патология хора. При тях процесите се развиват бавно и плавно и те идват в общинската болница, която за тях е първото, а за някои и единственото здравно звено, с усложнения. Занемареното им състояние и многобройните хронични заболявания, съпътстващи основното, изискват не малък финансов ресурс. Националната здравноосигурителна каса плаща за основно заболяване по клинична пътека, но ние лекуваме цялата патология. Един възрастен пациент при нас може да бъде приет с пневмония, но сърцето му да декомпенсира, да се обостри бъбречно заболяване и още много други неща, които ние не можем да пренебрегнем. Налага се да го стабилизираме, изразходваме пари, но получаваме парите само по клиничната пътека за основното заболяване, с което той е хоспитализиран“, коментира той.

Д-р Тотев посочва като проблем медицинските стандарти, приети по думите му „на килограм“, като отбелязва, че заради тях общинските болници нямат право да лекуват редица заболявания, което също утежнява ситуацията при тях. Председателят на Сдружението на общинските болници прогнозира, че при настоящите проблеми на тези лечебни заведения до седмици между четири и седем от тях ще изпаднат във финансова несъстоятелност.

„Край на фалшивите извинителни бележки в училище слага двоен контрол, който се въвежда от септември в Пловдив. Задължават джипитата да пращат всеки амбулаторен лист за извършен преглед по електронен път в Регионалната здравна инспекция. Тя от своя страна ще сверява данните с постъпилите бележки в школата, за да се установи дали болничните са истински, уточни шефката на РЗИ д-р Ваня Манчева“, пише днес „24 часа“.

„Тя предупреди, че започват масирани проверки при общопрактикуващите лекари. Ако се установи разминаване в данните, значи ученикът не е бил болен и е отсъствал безпричинно от занятия. Тогава ще му се начисляват неизвинени отсъствия“, допълва изданието и уточнява, че в проверките ще участват здравни експерти, служители от „Социално подпомагане“, службите на ГРАО в общината и МВР.

„Контролът обхваща както семейните лекари, така и центровете за неотложна и спешна помощ. Още в края на този месец РЗИ ще разпрати до джипитата писма с указания. Те са длъжни да изпращат до здравната инспекция копие от амбулаторния лист по електронен път. Когато дадено хлапе занесе извинителна бележка, ще се прави сравнение в училище дали не е фалшива. След проверката ще се установи колко от тях са истински“, пише още ежедневникът.

„Телеграф“ информира, че аптекарите от столицата, които бяха арестувани при полицейска акция и впоследствие освободени, отново са прибрани от полицията. „Бившият полицай и жена му, арестувани преди няколко дни в аптеката си в София по сигнал, че продават нелегално упойващи лекарства, отново бяха прибрани за разпит в полицията вчера. Това видя екип на „Телеграф“ на място.

Далин Дилов и жена му Атанаска вчера се промъкнали и отпечатали обекта си на ул. „Габрово“,. Ченгетата от 3-то РПУ обаче разбрали за нарушението и незабавно реагирали“, разказва изданието и припомня: „Преди два дни съдът ги пусна без мярка, тъй като признали всичко и обяснили, че няма да се укрият. При първия им арест в аптеката бяха открити големи количества лексотан, морфин, ксанакс и т.н., които давали без рецепти.“

„Дума“ пък съобщават за бум на хепатит А в Луковит. „За взрив на заболели от хепатит А В ромския квартал „Изток“ в Луковит съобщават от Регионалната здравна инспекция в Ловеч. От началото на юни само в този квартал случаите са 63 - основно на деца от 1 до 15 г., каза д-р Сийка Иванова, директор на дирекцията „Надзор на заразните болести“ в РЗИ. В цялата област заразените са 75“, четем във вестника.

„През последната седмица в инфекциозното отделение са хоспитализирани 13 пациенти с хепатит А, от които 11 са от Луковит, а двама от Ловеч. Заразната болест, наричана болест на мръсните ръце, продължава от началото на юни. Заболяването е с явна клинична проява, но може да се развие и без симптоми, поради което има много заразени, коментира д-р Иванова. По думите й се предприемат мерки по отношение на контактните лица чрез общопрактикуващите лекари в града, ангажиран e и здравният медиатор. Многократно е информирана и община Луковит, дадени са указания и препоръки за приема на децата след ваканцията в детските заведения и училищата в града“, допълва изданието.


© 2024 BBA All rights reserved!