Иван Тодоров: Спазването на мерките и ваксинацията ще облекчат новата вълна

25.08.2021

Иван Тодоров е административен директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и председател на Съвета на директорите на „ДР Щерев“ АД. От учредяването през 2015 г. до днес Иван Тодоров е в Управителния съвет на Българска болнична асоциация. Магистър по здравен мениджмънт и по политически мениджмънт, докторант по здравен мениджмънт към Варненския медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Специалист с опит в областта на медицинската администрация, финансово-инвестиционното и бизнес планиране в сферата на частното здравеопазване.

 

Някои държави вече затягат мерките срещу пандемията от COVID-19, като има очаквания постепенно това да се случи и у нас. Какво е вашето мнение по въпроса?

 

- Каквито и да са в момента мерките в крайна сметка всичко се свежда до няколко основни неща: носене на маса, избягване на претъпкани и затворени помещения, дезинфекция. Никой няма причина да иска да бъдат налагани каквито и да било мерки, ако те не са наистина необходими. Живеем в пандемия и е ясно, че са налага да се съобразяваме с определени неща всеки според работата и начина си на живот. Въпрос е на приемане и на колективно съзнание на обществото защо е важно да сме с маски на определени места и да спазваме дистанция. Ясно е за всички, че има много предизвикателства по отношение на контрола при леки мерки и съответно дори и намек за затягане предизвиква недоволство. Трябва обаче да си дадем сметка, че каквото и да следва като нова вълна, по-лесно ще преминем през нея с приемане на ситуацията и взаимно разбиране защо се налага да се направи едно или друго нещо.

 

Отразява ли се по някакъв начин ваксините на репродуктивното здраве на жената или мъжа?

 

- Към момента всички наблюдения, а и научните данни, касаещи начина на действие на ваксините срещу COVID-19, не показват каквато и да било връзка между поставянето на някой от одобрените препарати и репродуктивните способности на жените и мъжете. Ваксините по принцип са създадени, за да влияят на съвсем друг тип системи и процеси в организма на човека. Способността да имаш дете зависи от структурата и функционирането на половата ти система и на действието на определен набор хормони, като и за двете няма научни данни, че могат да бъдат повлияни от ваксинирането срещу коронавирусната инфекция.

 

Има ли вече единно мнение сред експертите дали и кога да се ваксинира една жена, която планира бременност?

 

- Препоръките на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), в която членува по-голяма част от екипа на Медицински комплекс "Д-р Щерев", са ваксината да се постави в кратък срок преди началото на опитите за зачеване. Когато ваксината е двудозова, се има предвид втората доза. А под "кратък срок" се разбира времето, което е нужно за изграждане на имунитет или около 3 седмици. Причините за тази препоръка са, за да може жената да е с изграден имунитет срещу COVID-19 и да се радва на спокойна бременност, а и за да не съвпадне евентуалното зачеване с възможните странични ефекти от ваксинирането, които създават дискомфорт.

 

При предишните вълни на пандемията у нас беше съобщено за няколко тежки случаи на прекарване на болестта от бременни жени. Има ли повече информация в момента как да се избегнат такива случа?

 

- Бременните са в по-голям риск от тежко протичане заради специфичното състояние на имунната им система във връзка с развитието на плода и въобще заради цялостното натоварване на определени системи по време на бременността. Към момента единственият известен начин за избягване на заразяване и в последствие на тежко протичане на инфекцията е ваксинирането по възможност и спазване на противоепидемичните мерки, разбира се.

 

Как се промени проследяването на една бременност и раждане в условията на пандемия?

 

- В Медицински комплекс "Д-р Щерев" промяната беше в посока на по-прецизна грижа за безопасността на пациентите - автоматизиран триаж на входа на болницата, недопускане на придружители, често дезинфекциране по график. Алгоритъмът, по който се проследяват бременните в нашето лечебно заведение, им гарантира сигурност на най-високо ниво, което в ситуация на пандемия е от особено значение. Този алгоритъм се обогатява, но задължително включва серия от периодични прегледи при акушер-гинеколог, при  специалист по фетална медицина в определени срокове на бременността и широк набор от изследвания. Всичко това гарантира раждане на живо и здраво бебе от жива и здрава майка.

 

Какви са препоръките за ваксинация по отношение на кърмещите жени?

 

- Към момента не съществуват данни за контраиндикации на ваксинирането спрямо кърменето. Също така няма данни за повлияване на ваксината срещу COVID-19 на количеството на кърмата и протичането на самия процес по хранене на детето. Така че при желание и след консултация с личния лекар, всяка майка може да обмисли ваксинация.

 

Как вашата болница се подготвя за новата вълна?

 

- В Медицински комплекс "Д-р Щерев" не сме отменяли нито една от мерките за безопасност на екипа и пациентите дори и в периодите на спад на заболеваемостта. В този смисъл, продължаваме да сме безкомпромисни към нашите собствени правила и да се стремим да убеждаваме пациентите колко важно е спазването им. Знаем, че понякога това е много трудно, особено когато става дума за бременни пациентки, които искат да бъдат придружени от своите партньори на някои важни прегледи. Но само с дисциплина досега успявахме да предпазим екипа и пациентите и смятаме да продължим да се придържаме към този подход.

 

Вие ваксинирахте ли се и защо?

 

- Лично аз преболедувах COVID-19 през зимата на миналата година, а след това през пролетта се ваксинирах. Направих го, защото вярвам в достиженията на медицината и смятам, че всеки човек, работещ в болница, трябва да действа рационално и воден от разумни доводи. Искам да защитя себе си, семейството си и колегите, а единственият начин да допринеса за това е чрез ваксината. Не бива да забравяме, че ваксинирането, както и спазването на мерките, е проява на отговорност не само към своето здраве, но има и огромно значение за обществото като цяло.

 

Интервюто с Иван Тодоров е част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюзНационална пациентска организацияНационално сдружение на частните болнициБългарски фармацевтичен съюзЦентър за защита правата в здравеопазванетоБългарска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. 

 

Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.

 


© 2024 BBA All rights reserved!