Иван Тодоров: Нивото на ваксининация у нас е като в африканските държави

02.11.2021

Източник: Нова тв

 

България може да надмине най-черните си години по смъртност. Мрачната прогноза направи математикът Лъчезар Томов в предаването „Здравей, България” по Нова тв.

 

Усложнената ситуация коментираха той, бизнесменът Красимир Дачев и Иван Тодоров, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

 

Според Томов най-голяма смъртност в историята на България е имало през 1913 година, когато е холерата, през 1918 година (150 000 починали), когато върлува испански грип, след това през 1997 година, когато има глад и хиперинфлация. 2021 година обаче може да ги надмине.

 

„Може да надминем рекорда си от 1918 година. 100 години по-късно, с модерна медицина, с ваксини, с образование. През 1918 е имало и война, войниците са били в окопите”, коментира Лъчезар Томов.

 

И според Иван Тодоров единственото решение е било отдавна да сме вече ваксинирани.

 

„Българите приеха ваксинацията като акт на индивидуална защита, а тя е действие на групова отговорност. В България има криза на общностно чувство. Ние не искаме да мислим за другия. Затова излязоха призиви като „Всеки сам си решава”. Когато ти не се ваксинираш и се влошиш, заемаш болничен ресурс за други болни, които имат нужда от лечение. Сега спират плановите операции. Знаете ли какво означава за един новодиагностициран онкоболен, който трябва да чака операция 3 месеца? Не всеки сам си решава, нашето поведение оказва влияние върху много други”, заяви Тодоров.

 

Бизнесменът Красимир Дачев пък предлагал повишение на заплатата на всеки ваксинирал се. Нито един служител не се съгласил.

 

„Простотията е толкова голяма, че доминира над инстинктът за самосъхранение”, смята Дачев. Според него в такива моменти тези, които управляват, трябва да вземат трудните решения и да задължат хората да се ваксинират.

 

„Нивото на ваксинация у нас в момента е същото като в африканските държави, където няма ваксини”, обясни Иван Тодоров.

 

Цялото интервю гледайте тук.


© 2024 BBA All rights reserved!