Иван Тодоров: Мораториумът за нови болници е пагубна мярка

09.04.2024

Няма ситуация, която да изисква сега да се спре инвестицията в нови дейности, ново оборудване, нови методики, нови терапии, категоричен е заместник-председателят на ББА.

 

Ресурсът в здравеопазването е огромен. Около 4,5 млрд. лева е публичният ресурс и горе-долу толкова е и доплащането от страна на пациентите, като много малка част от това е организирано по нормален, европейски начин, като допълнително здравно осигуряване. За мораториума на нови болници мнението на Българската болнична асоциация е, че тази забрана е много грешна и граничеща с пагубна мярка. Здравеопазването е сфера, която трябва непрекъснато да се обновява и развива. Това се случва с разкриването на нови дейности и на нови лечебни заведения. Това каза Иван Тодоров, заместник-председател на Българска болнична асоциация, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка политическа турболенция се отразява зле и дестабилизиращо на всяка система, но това с особена сила важи за българското здравеопазване, което от 2020 година насам е в перманентна криза. Причината до голяма степен се корени в пандемията от Covid, но в България, поради неслучилите се и незавършени реформи сме в постоянна ситуация на нестабилност, каза Тодоров.  "Лошото е, че нямаме обща визия, която да бъде следвана и при тези чести смени на правителства има и честа смяна на стратегията".

 

Здравеопазването е сфера с много голям публичен ресурс, с постоянна нужда от нови визии и политики и голямо поле за регулаторно-контролна и дори чисто командно-административна намеса на държавата, подчерта гостът. По думите му от огромния финансов ресурс в здравната система на България "за съжаление само 50% са публичен ресурс и въпреки заявките и опитите на серия правителства т.нар. "кешово доплащане" от джоба на пациентите в най-лошия възможен вариант продължава да се случва".


© 2024 BBA All rights reserved!