Investor Media Group и ББА със здравен дебат за трансформация в здравеопазването

30.05.2022

Източник: Bulgaria On Air

 

Investor Media Group и Българската болнична асоциация организират здравен дебат "Болнична помощ след Ковид-19 – шанс за трансформация", част от проекта "Най-добрите болници". Дебатът ще се проведе на 31 май и ще се излъчи в началото на юни по Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Eдин от модераторите на здравния дебат е председателят на Българската болнична асоциация - адв. Свилена Димитрова.

 

"Надявам се, че приключваме с тежък за всички нас период, в който здравната система понесе сериозен процент от този товар. Качеството в здравеопазването беше определящо и в здравния дебат. Не може да си мечтаем за някакви нива на стандарт в здравеопазването и в същото време да си затваряме очите за жизненоважните въпроси за решаване. През цялото време сме мислили за това как наистина оцеляха болниците и какво им струваше това оцеляване", обясни тя в "България сутрин".

 

Експертите разчитат, че има шанс за оцеляване, тъй като болниците са имали възможност да влязат в преговори с новото правителство относно визията при трансформацията, която здравеопазването изисква.

"Това ще бъде важна отправна точка занапред. Ще можем да включим в общо цяло всички институции, които отговарят за трансформацията в здравеопазването и болничните структури. Трябва много внимателно да пипаме в здравеопазването", подчерта Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

 

Според нея вариантите за решения не са твърде много. Ще се търси обединение за приоритетите и възможност да се реализират заедно. Участници и гости ще бъдат представители на всички болници в страната. Поканени са представители на всички институции, които имат пряко отношение към процеса. Все още няма потвърждение за присъствието на здравния министър Асена Сербезова.

 

"Един от важните въпроси е свързан с бъдещите начини за финансиране в здравеопазването. В пряка корелация са въпросите за персонала. Целта е подобряване на качеството на здравните услуги", каза още Свилена Димитрова.

 

Гледайте целия разговор във видеото тук.

 


© 2024 BBA All rights reserved!