Интервю на Явор Стаматов със Свилена Димитрова и с д-р Стефан Константинов в предаването „Неделя 150“

19.01.2020

Източник: БНР

 

За цената на здравето

Интервю на Явор Стаматов със Свилена Димитрова и с д-р Стефан Константинов в предаването „Неделя 150“

 

„От 124 проверени лекарства едно се оказва с проблем при заплащането. Това, което се тръби, че обществените поръчки са панацея и че гарантират най-ниски цени, не е вярно. Има болници, провеждали поръчки за лекарството, които са го купили на цени, пет пъти по-високи. Обществените поръчки у нас са достатъчно компрометирани“. Това каза в предаването „Неделя 150“ Свилена Димитрова, представител на Българската болнична асоциация, която представлява интересите и на частните болници.

Тя обясни, че в случая става въпрос за еднакво активно вещество, което се съдържа в продукти на пет различни производители:

„Тези болници са купували продукта на различни производители. Всеки производител сам определя цената… Имаме сложна система от определяне на цените в целия Европейски съюз и не мисля, че болниците трябва да отговарят за това. Поставяме въпроса - защо са необходими посредници. Излизаме с предложение болниците да бъдат извадени от този триъгълник с лекарствата. Лечебните заведения не печелят от това, че НЗОК ги реимбурсира за лекарствата, вложени в пациентите“.

Българската болнична асоциация предлага държавата директно чрез НЗОК да заплаща лекарствата на доставчиците:

„Държавата най-добре ще съхрани нашите общи пари… Решение е лекарствата за онкоболни пациенти да не минават през болниците“.

Уеднаквяване на обществените поръчки и за частните, и за държавните болници

С коментар по темата в предаването се включи и с д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването и шеф на онкологията в София:

„Темата е изключително сериозна. Това е едно повдигане на завесата, откъдето виждаме върха на огромен айсберг… Режимът за обществени поръчки трябва да бъде уеднаквен и за частни, и за държавни лечебни заведения“.

Д-р Константинов посочи, че в повечето страни на Европейския съюз е прието частните болници, когато работят със съответни здравни каси, да правят обществени поръчки.

„Нещо по-елементарно, което може да се направи - ние сме най-бедната държава в Европейския съюз, когато имаме различни лекарства с различни марки, но с един и същ ефект, който действа, съвсем резонно е да кажем - НЗОК ще плаща лекарството на най-ниската цена. Ако някой иска да купи по-скъпия му вариант, нека да си го доплати. Необходима е прозрачност и изравняване на възможностите, при които да работят лечебните заведения, независимо от формата им на собственост“. 

Интервюто със Свилена Димитрова и с д-р Стефан Константинов можете да чуете в звуковия файл.

https://bnr.bg/horizont/post/101216849/za-cenata-na-zdraveto

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!