Иновативна високоспецифична ендоскопска методика приложиха на пациент с Баретов хранопровод в УМБАЛ "Пълмед"

20.05.2016

Източник: zdrave.net

Баретов хранопровод е заболяване, при което нормалната лигавица на хранопровода се заменя патологично със стомашна или чревна - състояние, известно като интестинална метаплазия. Най-често се наблюдава при гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Баретовият хранопровод представлява състояние на преканцероза, т.е. той може да даде началото на рак на хранопровода. Рискът от аденокарцином на хранопровода сред пациентите с Баретов хранопровод е 30-40 пъти по-висок в сравнение с общата популация. Диагностиката се извършва чрез ендоскопия. Окончателно диагнозата се поставя чрез извършване на биопсия на хранопровода и изпращане на материала за потвърждение от лекар - патоанатом. Специалистите съветват да се обърнем към тях дори и при най-малките оплаквания.

Такъв е случаят и на пациент в пловдивската университетска болница "Пълмед" с Баретов хранопровод, при който лекарите от лечебното заведение прилагат иновативна високоспецифична ендоскопска методика. Тя се нарича мулти-банд мукозектомия и е нов метод в ендоскопското лечение на Баретовия хранопровод за страната. Техниката се извършва със сетове, подобни на тези за ендоскопско връзково лигиране на варици на хранопровода (ЕВЛ), но модифицирани. Методиката позволява да бъде извършена мукозна резекция без предварителен лифтинг на субмукозата. Предимствата на мулти-банд мукозектомията са, че е бърз, ефективен и безопасен метод, осигуряващ по -кратко време за пациента под пълна анестезия и по-малко постпроцедурни усложнения.

Иновативната за България интервенция на пациента извършва д-р Никола Боянов, гастроентеролог в УМБАЛ "Пълмед". Специалистът е посетил множество обучителни курсове на международно ниво, където описаните методики се прилагат върху живи свински модели, като по този начин специалистите добиват умения и имат възможността да се справят с най-честите усложнения в "реално време". Екипът на д-р Боянов е доволен от постигнатия резултат, а пациентът се чувства добре след извършената интервенция.

"Баретовият хранопровод е сравнително рядко срещано, но предраково заболяване. Навременната диагностика води до адекватно лечение и по-добра прогноза за пациента. Надявам се, че мулти - банд мукозектомията ще стане част от практиката на опитните ендоскописти в повече градове от страната", коментира д-р Боянов от УМБАЛ "Пълмед".

 


© 2024 BBA All rights reserved!