Иновативна процедура в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост намалява страничните ефекти на лъчетерапията при рак на простатата

02.08.2022

Източник: Аджибадем Сити Клиник Младост

 

Лъчетерапията е един от основните методи за лечение на рак, при който йонизиращите лъчи проникват в тъканите и убиват раковите клетки. Радиацията може да стигне не само до туморните клетки, но и до околните здрави тъкани. Модерната лъчетерапия вече е намалила тази излишна радиация и се понася от пациентите по-добре. Съществуват обаче нови технологии, които дават възможност тези странични ефекти да се сведат до минимум. 

 

При лъчетерапия за рак на простатата един от основните проблеми е дозата, която би получило правото черво, намиращо се непосредствено зад простатата. При облъчване правото черво ще получи дозата, предписана към простатата, което по-късно може да доведе до значителен дискомфорт при пациента.

 

Нов метод за намаляване на тези краткосрочни и дългосрочни странични ефекти на лъчетерапията е отдалечаването на простатната жлеза от правото черво за периода на лъчетерапия. Това се осъществява с приложението на специален хидрогел, който отдалечава двата органа един от друг като по този начин елиминира облъчването на правото черво. Нормалната анатомия се възстановява скоро след приключване на терапията.

 

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост е първата болница в България, в която се прилага иновативна процедура за елиминиране страничните ефекти от облъчването на правото черво при лъчетерапия на простата. Д-р Камен Недев, ръководител дейност Брахитерапия, е единственият сертифициран лекар на Балканите, прилагащ процедурата. 

 

В началото на месец юли д-р Камен Недев извърши успешно процедурата на четирима пациенти на отделението по Лъчетерапия, благодарение на което, те продължават лечението си без страх от неблагоприятни странични ефекти. 

 

“Радвам се за постигнатите крайни резултати и благодаря на пациентите, които ми се довериха. Процедурата се извършва под постоянен ехографски контрол в реално време. Това осигурява точното инжектиране на течност, която скоро след това се превръща в гел. Той е съставен от биоразградим материал и остава на мястото си за целия курс лъчетерапия на простатата. След това се абсорбира напълно от тялото на пациента”, коментира д-р Недев. 

 

Публикацията може да намерите тук.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" са предоставени от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието.


© 2024 BBA All rights reserved!