Има нужда от бърза промяна на средствата за здравеопазване

17.01.2022

Източник: Zdrave.net

 

„Нямаме проблем с разходването на средствата от бюджета на НЗОК за миналата година. Обичайното напрежение между лечебните заведения и Касата не съществува в момента. Т.е. средствата на Здравната каса са изразходвани по предназначение и няма намаление на бюджетите“. Това съобщи зам.-председателят на ББА Андрей Марков след среща между болнични асоциации, БЛС и Надзорния съвет на Касата по повод притесненията за намалени бюджети на лечебните заведения за декември.

 

„Установихме обаче, че има голямо напрежение в момента във връзка със средствата за здравеопазване, които би трябвало да се отделят от държавата, и този проблем отново излиза на дневен ред. Виждаме, че смъртността е висока в България, не само заради COVID, виждаме, че персоналът напуска, бягат хората в чужбина заради ниските възнаграждения. Така че имаме нужда от бърза промяна на общия размер на средствата за здравеопазване, за да оцелее нацията“, каза още Марков.

 

Той допълни, че дори задържането на средствата в размера от миналата година, което е обичайна практика до приемането на новия бюджет, е на практика удар върху системата и обществото заради ежедневното увеличаване на разходите.

 

„Трябва да се намери решение с увеличаване на процента за издръжка на лечебните заведения и здравеопазването като цяло“, каза още Марков.

 

Председателят на НСЧБ Красимир Грудев уточни, че на болниците за декември са изплатени средствата по Методиката и на тези, които не са успели да реализират дейност в пълния си обем при неблагоприятни условия на работа, ще бъдат изплатени средствата до 85%, а на тези, които са успели – до 100% от прогнозните бюджети.

 

Той подчерта, че в началото това не е станало ясно от решението на НЗОК, тъй като в него не е присъствало разпределението на средствата.

 

Статията е публикувана ТУК.


© 2024 BBA All rights reserved!