И частните фондове ще работят в цялата страна както здравната каса

22.07.2019

Източник: в. 24 часа 

 

Частните здравноосигурителни фондове, чието създаване предложи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, ще трябва да работят на територията на цялата страна, както това прави и Националната здравноосигурителна каса.

Това обяви зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева.

"Категорично няма да променяме основния пакет. Здравноосигурените лица няма да бъдат лишени от което и да е от правата, които имат в момента, в широкия спектър здравноосигурителни дейности, които касата заплаща... Едно от задължителните искания, които ще бъдат отправени към фондовете, ще бъде да имат териториален обхват и ди-версификация на територията на цялата страна", каза тя пред БНР.

"Митът, че държавата не плаща здравните вноски, е некоректен.

Не са проблем приходната част и 8% здравна вноска, а ефективността на разпределение и изразходване на разходите. Преди да започнем дебата за приходната част, която в момента е уредена, трябва да започнем дебата как се разпределя балансът в разходите. И другият важен момент са средствата, които отиват извън здравните вноски в здравната система - как те да се изсветлят и да се въведе ред в техния обем, обхват, вид и стойности, които се заплащат от хората", заяви още Начева.

Още през тази година ще започне промяна в цените на клиничните пътеки, а министерството ще изследва защо в различните болници цените са различни.


© 2024 BBA All rights reserved!