Хранене и омазняване на черния дроб

22.08.2022

Източник: МБАЛ "Св. Кадидад"

 

Черният дроб в човешкият организъм изпълнява съвкупност от жизнено важни функции в организма – като например детоксикация на алкохол и лекарства, обработване на вредните храни и т.н. Поради тази причина и той, както всички останали органи може да се разболее. Лечението на увреден черен дроб е най – вече свързано с приложението на специфичен хранителен режим.

 

 Медицинското наименования на понятието „омазнен черен дроб“ е „чернодробна стеатоза“. Обикновенно няма симптоми, но ако Вие пиете твърде много алкохол, сте застрашени от това заболяване. Бременността при жените също може да бъде причина. Омазнен черен дроб се наблюдава тогава, когато се получава прекомерно натрупване на триглицериди (мазнини) под формата на мастни капчици в чернодробните клетки. Чернодробната стеатоза повишава риска от появата на сърдечно - съдови заболявания, диабет, цироза и карцином на черния дроб.

 

Около 25% от населението или 52 милиона души в Европа страдат от омазнен черен дроб. Населението на света от азиатски и латиноамерикански произход са най - застрашени в отколкото бялята и чернокожа човешка раса. За щастие, има начини да спомогнете възстановяването на омазнения черен дроб - здравословно хранене! Изборът на здравословна храна е начин за предотвратяването на стеатоза, независимо дали е предизвикана от прекомерната консумация на алкохол или пък не

 

Омазняването на черният дроб е напълно обратимо заболяване. И както една голяма част от заболяваниятав медицината, така и чернодробната стеатоза може да бъде повлияна добре от правилен хранителен режим.  Най -добрият хранителен режим е тези, които съдържа постно месо, риба, пресни плодове и зеленчуци(зелена салата, зелени чушки, спанак, броколи, целина, краставици). Зелените зеленчуци е препоръчително да се консумират без твърде много сол и олио. Те подпомагат изхвърлянето на канцерогенните токсини.  

 

Олиото най – добре е да се замени със зехтин или нещо по здравословно. Добавете 4 -5 супени лъжици студенопресован зехтин към менюто си. Това е чудесна супер храна и незаменим източин на мононаситени мастни киселини. Освен това си осигурявате стабилна подкрепа на черният си дроб и подпомагате отделянето на вредните токсини от него.

 

Плодовете в менюто най – добре да се консумират по не повече от 2 на ден. Правете си сокове и фрешове, сокове по всяко време  на деня – така се лекувате,  но и се изпълвате с много положителни емоции и изгаряте натрупаните мазнини мигновенно. Така подпомагате работата на черният си дроб, но и се предпазвате от вируси особено през есенно - зимния период.

 

Червеното цвекло е богат източник на Витамин С. Фибрите в цвеклото са чудесен източник за почистване на токсините от храносмилателната система и черният дроб. Храните съдържащи червено цекло подпомагат отделянето на жлъчни сокове и стимулират ензимната активност.

 

Със сигурност няма човек, който да не обича шоколад и кафе. Една чаша черно кафе на ден ще Ви осигури здрав черен дроб, както и консумацията на черен шоколад(70 % какао) e най – доброто решение. Никакъв бял или  млечен шокоад, заради високото съдържание на захар в тях. Бялото брашно също е забранено. Ядки и бобови храни са позволени при болните от стеатоза, заради повишеното съдържание на селен, Витамин Е,калий. Тези полезни витамини намаляват вредните токсини в черният дроб, но и повишават имунитета.

 

Най – добрата целодневна храна е препоръчително да бъдат леки зеленчукови супи. Добре е според специалисти храненето да бъде 4-6 пъти дневно (грубо хранене на всеки 2,5 - 3 часа). Не трябва да се гладува, но и не трябва да се преяжда.

 

При омазняване на черния дроб е препоръчително да се приемат хранителни добавки, които целят понижаването нивото на холестерол в кръвта на човека. Но все пак не прекалявайте.

 

И все пак незабравейте, че така както лекарите се грижат за Вашето здравословно състояние и  опазването на живота Ви, така и черният Ви дроб се нуждае от вашата помощ за да бъде здрав, така както и Вие самите.

 

Публикацията може да намерите тук.


© 2024 BBA All rights reserved!