Хирург пребори COVID-19 и отново е на първа линия

13.05.2020

Източник: в. 24 часа 

Началникът на хирургичното отделение на МБАЛ "Бургасмед" д-р Петко Димов, който бе сред първите заразени с коронавирус медици, вече е на работа и отново лекува пациенти, съобщиха от болницата. Медикът е напълно изчистен от вируса и е преминал 28-дневна карантина.

Ден след изписването си д-р Димов разказа пред "24 часа" за битката си с COVID-19. При него всичко започнало с неразположение и температура до 37,5, но загубил и обоняние и вкус. Хирургът, който е бивш кадър на ВМА, се заразил след ски в Пампорово.

"Радвам се, че съм на поста си, за да помагам на пациентите, които имат нужда от мен и колегите ми. На територията както на отделението по хирургия, така и в цялата болница се спазват всички правила за дезинфекция, контрол на пациентопотока, периодично се изследват лекари и медицински персонал, както и пациенти. Всички имаме защитни облекла и маски, в отделенията не се допускат пациенти с грипоподобни симптоми. Те се насочават към триаж в Спешно отделение, където след преценка на състоянието при нужда се изпращат в специализираното отделение за лечение на пациенти с COVID-19. То е изцяло изолирано от останалите структури на болницата, както и от общия пациентопоток", коментира д-р Димов.

Здравното заведение възобнови плановия си прием на пациенти, както и плановите операции. Болницата продължава да работи в обичайния режим, като се преглеждат всякакви пациенти с различни заболявания. Разполага и с реанимационна зала за пациенти в критично състояние и остра дихателна недостатъчност.


© 2024 BBA All rights reserved!