Хипертониците да спазват диета и през празниците "Сити Клиник Бургас" с непрекъснати дежурства

15.12.2016

Вестник: в. 24 часа

Умерена употреба на алкохол и храна по Коледа и Нова година препоръчват от "Сити Клиник Бургас". Традиционно на празничната трапеза присъстват солени и пикантни храни, които не се препоръчват за пациенти със сърдечносъдови проблеми.

"Има тревожна статистика - страната ни поддържа висока смъртност, като водеща причина са сърдечносъдовите заболявания и мозъчният инсулт", казва д-р Ваня Господинова от специализираната болница по кардиохирургия и кардиология "Сити Клиник Бургас". В челната класация сме и по диабет.

До голяма степен тези заболявания се дължат на ниската консумация на плодове и зеленчуци, високия прием на мазнини, злоупотребата със сол и тлъсти меса. Общата пикантност на консервираните зеленчуци в комбинация с ракия притъпяват . усещането за соленост.

Възниква проблемът с водносолевия и алкалнокиселинния баланс в*организма, повишаване на кръвното налягане, претоварване на бъбреците.

"Не се налага тотална забрана на тези храни, опитайте туршията, но не забравяйте, че хипертонията изисква постоянна диета", казва д-р Господинова. От "Сити Клиник" съветват при неразположение или болка да не отлагаме посещението в болницата с претекст, че е празник. Осигурени са дежурни екипи и телефони: 056/ 893860, 056/893861, 056/893862.


© 2024 BBA All rights reserved!