Горанов срещу монопола на здравната каса

13.09.2018

Източник: в. Стандарт 

Финансовият министър Владислав Горанов се обяви вчера срещу монопола на здравната каса. Два дни след старта на дебата за бъдещето на здравното осигуряване у нас той защити различен модел от този на ресорния министър Кирил Ананиев.

"Обсъждат се няколко модела за промяна в системата на здравеопазването, един от тях включва задължителна здравна осигуровка. Въпрос на терминологичен спор е дали задължителната застраховка е нов вид данъчно бреме. Но по-скоро да, и това ще е част от дебата дали един такъв модел е приемлив. Лично аз съм привърженик на един друг", каза Горанов. И обясни, че е за демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените лица дали да се осигуряват с цялата си вноска в частно дружество, или да останат осигурени в здравната каса. "При модела, който аз съм предложил на колегите от Министерство на здравеопазването, допълнителна тежест за здравноосигурените лица не се налага", заяви още Горанов. Според него, ако по предложените модели няма консенсус, ще бъдат направени леки промени за подобряване на контрола в системата с бюджета на НЗОК за следващата година.

Ананиев ще представи визията си на 26 септември. Засега е ясно, че той поставя на обсъждане два модела, при които се запазва монополът на НЗОК. Първият предвижда в касата да влизат както сега 8% здравна вноска, а в частен застраховател - още 2%. При втория вариант се планират 8% осигуровка в касата, 12 лева вноска при частен застраховател, която ще покрива лечението над 700 лева, плюс допълнително доброволно застраховане или доплащания от пациентите. Лечението до 700 лева ще се поделя между НЗОК и пациента, като касата ще покрива 85%, а болният 15% - кеш или чрез доброволна застраховка.


© 2024 BBA All rights reserved!