Големите болници ще разкриват самостоятелни структури за COVID пациенти с по 200 легла

04.11.2020

Източник: Zdrave.net 

 

Големите болници ще разкриват самостоятелни структури за COVID пациенти с по 200 легла. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг днес при предаването на ключовете за новите 20 линейки на ЦСМП. 17 от новите линейки са за ЦСМП-София, 2 за Пловдив и 1 - за Варна.

„Тъй като следим със загриженост заболеваемостта, ще бъде предприета реорганизация на целия процес, т.нар. четвърта стъпка, която досега не съществуваше в заповедите на министъра. След среща с директори на болниците в страната взехме решение, че в големите болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и т.н, с над 600 легла, ще бъдат разкрити структури в отделни сгради или на отделни етажи с по 200 легла“, каза министърът.

За София тези болници са УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛСМ „Пирогов“, „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“, ВМА, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Ще бъдат увеличени и леглата за интензивно лечение.

„До края на седмицата няма проблем с наличните легла в София. Допълнителни легла се разкриват и в ход“, каза още министърът. По думите му до 10 дни ще има мобилно приложение, с което спешните екипи да знаят в коя болница има свободни легла и в коя не. Директорът на ЦСМП София д-р Георги Гелев пък допълни, че в спешните приемни отделения на болниците ще бъдат инсталирани радиостанции за връзка с линейките. „Дежурният лекар трябва да знае във всеки един момент колко свободни терапевтични и интензивни легла има“, каза д-р Гелев.

„Възмутен съм от заведение в Студентски град в София, което е работило снощи с частно парти при пълно неспазване на мерките. Хората, които го правят, смятат, че неспазването на мерките ги прави по-силни и неуязвими. Ако обаче не надделее разумът, цифрите ще станат още по-лоши“, каза министърът и допълни, че МВР проверява коя е болницата, в която роми са снимани да играят кючек, докато уж са на лечение с коронавирус.


© 2023 BBA All rights reserved!