Глобяват линейки за превишена скорост. По закон колите на болниците нямат право на специален режим

09.02.2018

Източник: в. Телаграф

Униформени спират и глобяват болнични линейки. Оказва се, че колите на лечебните заведения, с които се транспортират пациенти, нямат право на специален режим на движение.

С такъв се ползват само линейките на Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП). Така въпреки, че разполагат със светлинен и звуков сигнал, болничните превозни средства нямат право да го използват. Също така те подлежат на санкции когато нарушават правилата за движение като всеки редовен автомобил на пътя. Това потвърдиха пред "Телеграф,, и от Пътна полиция.

Проверка

По закон право да "подават едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя и/ или червена светлина и специален звуков сигнал,, имат само превозните средства на Спешна медицинска помощ. "Дори болница да закупи автомобил и да го оборудва за транспортиране на пациенти, шофьорът няма право да минава на червено, да изпреварва в насрещното и да се движи с превишена скорост,,, категорични са от КАТ. Последният случай на санкциониран водач на линейка е от миналата седмица, признаха от МВР. На Околовръстния път в София униформени са забелязали реанимобил с включени светлини и звук. Той бил спрян за проверка и се оказало, че няма право на специален режим на движение. "Колегите на място са го принудили да демонтира техниката и са му съставили акт за нарушението,,, уточниха от Пътна полиция.

Проблем

През последните седмици лечебниците все по-често се сблъскват с този проблем, алармират от Центъра за защита правата в здравеопазването. От там посочват, че за осъществяване на ежедневната си лечебна дейност болниците използват линейки, с които транспортират пациенти в тежко и/или животозастрашаващо състояние. Въпреки това те биват спирани от движение и им се съставят актове, когато с цел да пристигнат по-бързо до нуждаещите се пациенти или да ги транспортират до съответното лечебно заведение и да защитят техните здраве и живот, линейките използват звукова и светлинна сигнализация при движение по пътищата. От центъра уточняват, че болничните коли транспортират също кръв и кръвни продукти, транспорт на органи за трансплантация, на спешни екипи за интервенции и т.н.


© 2024 BBA All rights reserved!