Глоби заплашват личните лекари, ако пациентите им не са здрави До 100 лв. е санкцията за неконтролирани хронични болести

23.02.2017

Източник: в. Сега

Заради желанието на здравната каса да налага глоби на личните лекари, ако хронично болните им пациенти не са постигнали подобрение, джипитата няма да подкрепят националния рамков договор.

От НЗОК искат да се наложат с рамковия договор критерии за качество при контрола на хронични заболявания като диабет, хипертония, както и глоби, ако те не се покрият. Например НЗОК иска да въведе гликиран хемоглобин до 7 като гаранция, че заболяването на пациента диабетик се контролира качествено. При хипертонията се залага пациентът да е бил с кръвно до 140 на 90 поне в 50% от случаите на измерването му. Ако тези стойности не се постигнат, общопрактикуващите може да понесат санкции от 50 до 100 лева.

Предлаганите от касата критерии в голямата си част цитират идеалните стойности при определено лечение, което не е критерий за качество, а терапевтична цел, обясни председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари Любомир Киров. "Например ти си дебеланко, хапваш си, пийваш си, аз ти давам хапчета и какво ли не, обаче резултатът е никакъв. Има и друг вариант - ти си спазваш всичко, аз ти давам лекарства, но пак не се получава. Нивото на мазнините в кръвта, каквото тия хора са го написали, е идеалната цел, а такава цел в световен мащаб е не повече от 30%", поясни той, цитиран от "Дарик".

В критериите се изисква и поне 10 минути продължителност на прегледа при личния лекар, с което джипитата също не са съгласни. "Ние си познаваме пациентите. Като е половин час прегледът, по-качествен ли е от този, който е 5 минути, или 10, или 15?", коментира Любомир Киров.

Според него не касата е тази, която трябва да оценява качеството на работата на лекарите, а съсловните организации. От сдружението смятат и че по закон подобни критерии трябва да са част от правилата за добра медицинска практика, които се пишат от Българския лекарски съюз и се приемат от здравното министерство. Такива обаче няма.

При преговорите със здравната каса лекарският съюз все пак договори текст, с който реално санкциите няма да се налагат и глоби ще има само за медиците, които не са предписали на пациентите си нужната терапия, за да са в добро състояние. Личните лекари не са съгласни и с този вариант, защото не смятат, че трябва да има обвързване на критериите за качество със санкции. Те трябва да служат за анализи или дори да са предмет за стимули, смята Любомир Киров.


© 2024 BBA All rights reserved!