Гинекологичната профилактика спасява живот

04.02.2022

Източник: САГБАЛ "Д-р Щерев"

 

Гинекологичното здраве е изключително важно за всяка жена. Това е и причината всяка дама да трябва ежегодно да  отделя време за проследяване при специалист, а не да се чака появяването на проблем, за да отиде на преглед. Специализираните прегледи и изследвания са една от най-важните стъпки към здрав и щастлив живот. Нещо повече – колкото по-рано се диагностицира едно заболяване, толкова шансовете за лечение и по-леки последствия стават по-големи.

Пътят към женското здраве

Едни от най-важните изследвания, които всяка жена трябва да си направи, са колпоскопия и онкоцитонамазка. Те са фокусирани към борбата с рака на шийката на матката. Ранните стадии на заболяването обикновено не са придружени с клинични симптоми. Заради това редовната профилактика е изключително важна. 
Симптомите се проявяват едва в напреднал стадий, когато шансовете за успешно лечение са значително по-ниски. Основните признаци на болестта са кървене извън менструалния период, по време на гинекологичен преглед или полов акт. Други симптоми, които подсказват подобен проблем могат да бъдат кървене след настъпване на климактериума,  болки по време на полов акт,  болки в таза, цялостно неразположение и отслабване на организма.

Неприятна статистика

Честотата на заболяване от рак на шийката на матката в България има трайна възходяща тенденция. Според статистиката през последните години заболяват между 1100-1200 жени годишно, а смъртните случаи са между 300 и 400. Казано с други думи  - от рак на шийката на матката всеки ден в България умира по една жена и се диагностицират три нови случая на заболяването. 

Повече за онкоцитонамазката

Онкоцитонмазката представлява PAP тест. Това е микроскопско изследване на клетки от шийката на матката с цел ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката. Препоръчително е изследването да се провежда веднъж годишно при всички жени на възраст между 21 и 65 години, както и при момичета под 21 години, които водят полов живот. При жени с повишен риск, изследването се провежда веднъж на шест месеца, или в зависимост от препоръката на лекаря.

Какво е колпоскопията

Колпоскопското изследване се извършва в гинекологичен кабинет със специален апарат, като в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ това е видеоколпоскоп от най-ново поколение. То има за цел да пресее нормалните и доброкачествени епителни находки от съмнителните и злокачествените и да посочи тези изменения, които имат нужда от хистологично изследване (биопсия). Колпоскопията представлява неинвазивен детайлен оглед на шийката на матката, влагалището и външните полови органи със специален микроскоп (колпоскоп) под насочено осветление и увеличение до 40 пъти. 

Кога се препоръчва Биопсия

Изследването се назначава при наличие на атипичен участък, установен чрез колпоскопия. С помощта на биопсията се прави диференциална диагноза между доброкачествено и злокачествено образувание. При нея лекарят взима малка тъканна проба от изменения участък с помощта на специални биопсични щипки. Взетата тъкан се изпраща в специализирана лаборатория, където се изследва под микроскоп от лекар -хистопатолог. Като цяло процедурата е сравнително безболезнена за жената  - пациентката може да усети само слабо убождане при взимането на пробата. Възможна е появата на слабо кървене 3-4 дни след манипулацията. 

Освен редовните профилактични прегледи, специалистите препоръчват и наличието на добра култура на полово общуване. Съвременната медицина предлага и ваксина, която може да предпази от развитието на заболяването, но тя трябва да бъде поставена преди започване на полов живот. 

 

Инфорацията може да прочетете и ТУК.


© 2022 BBA All rights reserved!