ГЕРБ спря Ананиев села и малки градове да имат повече аптеки

16.07.2020

Източник: в. 24 часа

 

В малките градове и селата няма да има възможност да се откриват аптеки по облекчени правила, както предлагаше здравното министерство.

Депутатите отхвърлиха възможността собственици на аптеки в населени места с недостиг да бъдат стимулирани да разкриват обект на втори и следващ адрес при облекчени за тях условия. Тя бе предвидена в поправки в закона за лекарствата, предложени от правителството, които бяха гласувани на второ четене от парламента. Въпреки че текстът бе предложен от здравния министър Кирил Ананиев, ГЕРБ гласуваха против а като мотив посочиха, че не са разписани ясни правила за това и може да се заобиколи друг закон, който предвижда разкриване на до 4 аптеки за физическо и юридическо лице.

За решаване на проблема с недостига от БСП предложиха на такива места самите болници да могат да разкриват аптека, която да обслужва и гражданите и да работи денонощно, но това предложение също не беше прието.

"Трябва национален регламент за откриване, съществуване и брой на аптеките във всяко населено място. Дотогава всички клаузи на този закон и на Националната аптечна карта няма да улеснят достъпа до лекарства", коментира депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Дистрибуторите на лекарства вече няма да могат да отварят свои собствени аптеки, одобриха още депутатите при промените в закона за лекарствата. С 80 гласа "за" те приеха текстовете, че един и същи търговец на лекарства няма да може да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно с медикаменти, т.е. да е собственик на аптека, и разрешение за търговия на едро, т.е. да е дистрибутор. Тези, които сега притежават и двете до 6 месеца трябва да решат от кое да се откажат.

Целта е така да се осигури конкуренция между участниците на пазара, посочват като мотив от здравното министерство, които предложиха промяната.

Забраната •да важи и за свързаните с търговците лица по смисъла на търговския закон, поиска обаче депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

"Така написан, текстът оставя вратичка отново да се създават вериги чрез свързани с дадено лице хора", мотивира предложението си той и допълни, че Българският фармацевтичен съюз също поискал това допълнително уточнение още при разглеждането на проектозакона на второ четене в Комисията по здравеопазване.

Търговците на едро да не могат да откриват и дрогерии, настоя колегата му Валентина Найденова.

"Така там няма да могат да се продават лекарства без лекарско предписание", обясни тя причината за искането. И двете предложения обаче не бяха приети.

Днес Народното събрание ще продължи с приемането на промените в закона за лекарствата. Трябва да бъде одобрена възможността за прилагане на експериментално лечение на пациенти, за чието заболяване липсва алтернатива или всички възможни налични медикаменти не са повлияли. Става дума за лекарства, които са минали клинични проучвания и са разрешени за употреба у нас, но ще се прилагани за заболяване, което не присъства в характеристиката им с показания. Условието е да има достатъчно научни показания за ефекта.

Ще бъде решено и окончателно дали ще се регламентира доплащането в болниците само за допълнителни услуги, по-добри битови условия и избор на екип, както първоначално предложиха от МЗ, или и това ще отпадне, както бе прието на второ четене в здравната комисия.


© 2024 BBA All rights reserved!