ГЕРБ предлага отмяна на мораториума за новите лекарства

20.12.2017

Източник: в. Монитор

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи отмяна на мораториума върху 32 нови лекарства. Тази промяна ще стане с прегласуване на текста от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който на практика извади иновативните молекули от реимбурсния списък на финансово-осигурителната институция. Това става ясно от позиция на заместник-председателя на партията Цветан Цветанов.

"За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния (в сряда, б.р.) Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарната зала отмяна на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", заявява в позицията Цветанов и уточнява, че предложението среща подкрепа от представителите на всички институции, с които той вече е разговарял, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии.

С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти, категоричен е Цветан Цветанов.

Той уточнява, че е провел серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. По думите му целта е била да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства.

По време на разговорите е станало ясно, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вече е готов със всички заповеди за създаването на шест комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата им за скъпоструващите лекарства.

По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му, казва още в позицията си Цветанов.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви готовност да преразгледа мораториума още преди пет дни.

"Ако една трета от страните в Европейския съюз имат дадено лекарство, трябва да го купим и ние. Ще го вкараме пак в парламента и ще го решим", каза премиерът Борисов тогава пред журналисти по време на посещението си в Брюксел.

 


© 2023 BBA All rights reserved!