Генно модифицирани храни - какво представляват и полезни ли са те за нас?

11.09.2022

Източник: МБАЛ "Св. Кародад"

 

За ГМО храните днес се говори изключително често, а те все повече се превръщат в актуален проблем на 21 век. Със сигурност няма човек, който да не е чувал за генно модифицираните храни. Всички ние сме чели колко са вредни тези храни, но понякога е почти невъзможно да ги избягваме или изхвърлим напълно от менюто си, много често защото са скрити зад други незнайни съставки, красиви етикети и/или лозунги. Сигурно обаче всички се чудите за какво е целият този шум, при това в световен мащаб. Време е да научим малко повече за генно модифицираните храни и вредата от тяхната ежедневна консумация!

 

Какво е ГМО?

 

Това са т.нар. „трансгенетични“ организми подложени на генетична промяна без обаче тази промяна да е настъпила естествено. Точно определени и точно избрани гени от един организъм се вкарват по изкуствен път в друг подобен организъм, като така той получава нови характеристики. При стандартните методи не съществува произволно комбиниране на генетичен материал. Могат да се създават кръстоски и между бактериални и вирусни гени, които обаче сами по себе си не се срещат в природата и не са част от  популярните методи за кръстосване. Това са още организми, които са силно устойчиви на множество атмосферни промени, както и на много вредители, които спомагат пък продуктите да бъдат по-вкусни и издръжливи.

 

При генното инженерство (част от, което са и генно модифицираните организми) всички тези ограничения не са налице. По-просто казано тези т.нар. „трансгенетични“ организми или наричани още генно модифицирани организми са създадени с помощта на генното инженерство. Селскостопанските култури са един от най-често използвани генетично модифицирани организми (ГМО).

 

Какво са ГМО храните?

 

Генетичното модифицираните храни са почти 80 % от храните, които си купуваме ежедневно и консумираме след това. Накратко това са храни с изкуствено променена ДНК с гени от различни растения или животни. ГМО храните всъщност са храни произведени от семената на избрани посеви, но само че в лаборатории са „засадени” гените от напълно непознати видове растения в тези семена.

 

Първите генно модифицирани храни се появяват в началото на 90те години на 20 век – чушки, царевица, домати, ябълки и други. Медиите започват упорито да говорят за тях. Рядко генетично изменени тогава биват: чесън, лук, диня, грах, киви, манго, зеле, гъби. Някои видове ориз също биват генно модифицирани с цел по-високото съдържание на витамин А. Първата генетично модифицирана храна всъщност е доматът. Целта била плодовете му да издържат по-дълго време без да се развалят преди да бъдат обрани. Друг пример е сладкият картоф - напълно изкуствен продукт, произлизащ от картофа, но обогатен с витимини.

 

Защо да избягваме ГМО Храните?

 

Множество резултати от изследвания вече се “въртят“ из интернет пространството. Проучванията за токсичност при животни с определени ГМО храни показват, че те могат да засегнат няколко органа и системи. В зависимост от ефектите върху определени органи тези изследвания могат да ни помогнат да създадем по-добра картина за в бъдеще на възможните здравни ефекти върху телата ни. Резултатите от повечето проучвания с ГМО храни показват, че те могат да причинят някои общи токсични проблеми като чернодробни, панкреатични, бъбречни или репродуктивни състояния и могат да променят хематологичните, биохимичните и имунологичните параметри. За тази оценка обаче са необходими още много години изследвания и клинични тествания.

 

Как да разпознаем ГМО храните пред останалите в магазина?

 

ГМО храните са с красив външен вид, наситени цветове и перфектна правилна форма. Обикновено те са и по-скъпи, което задължително трябва да се отбележи.

Лъскавите, едри, направо неземно красиви плодове и зеленчуци. Гланцов блясък и нестандартни размери (по-големи).

Месо, което изглежда апетитно и красиво може всъщност да е от животни хранени със соя, царевица и „трансгенетични“ организми, което води от своя страна до ГМО насищане в самия продукт.

ГМО се среща още и във вафлите, малотрайните колбаси, шоколадът, любимият ни чипс, консервите, любимите ни безалкохолни напитки и много от тестените изделия. Надписът „соев лицетин“ или Е322 е достатъчно доказателство, че продукт с такъв етикет е в ГМО групата.

В ГМО ябълките никога няма да откриете червей или други вредители, които се срещат при консумация.

Пакетираните любими бързи супи съдържат сгъстители и ароматизатори, които са изключително вредни за нашето тяло.

Растително масло и маргарин, които със сигурност не попадат в групата на полезните храни. Може да попаднем на соево – слънчогледово олио, но на етикета да пише, че е изцяло слънчогледово.

 

Публикацията може да намерите тук.


© 2024 BBA All rights reserved!