Фондът прие джипитата да издават направления за PCR при два симптома НЗОК изпрати предложенията си за Анекс към НРД до Лекарския съюз Касата предлага промяна в цената на PCR теста, не е ясно обаче каква е тя

16.11.2020

Източник: Zdrave.net 

 

Общопрактикуващите лекари ще могат да издават направления за PCR тестове само при въведени противоепидемични мерки в цялата страна. Това става ясно от предложенията на НЗОК, включени в Анекса към НРД 2020 – 2022, който предстои да бъде подписан. Проектодокументът е изпратен за одобрение до Българския лекарски съюз.

От текстовете се вижда, че Касата е възприела предложението на общопрактикуващите лекари направления за PCR тестове да се издават при налични два от единадесет симптома, а не при наличие на пет от седем, каквото беше досегашното предложение на Фонда.

Освен това направленията ще могат да се издават, без значение по какъв начин пациентът се е обърнал към своя личен лекар, гласят текстовете.

Направления обаче няма да се издават, ако заболяването на пациента е установено с бърз антигенен тест. Също така те не могат да бъдат издавани на пациенти, които са хоспитализирани или насочени за хоспитализация, както и за контролни, скринингови изследвания или изследвания на контактни безсимптомни лица.

НЗОК предлага също така промяна на заплащаната до момента от Фонда цена за PCR тест от 60 лв., без обаче да е ясно каква ще е новата сума. Промяната фигурира в няколко текста от НРД, като предложението на Фонда изглежда така: „(…) в колона „Цена (лв.)“ цифрата „60“ се заменя с „…“.

Здравната каса изпраща до Лекарския съюз за одобрение и промени в Методиката за определяне размера на сумите, които Фондът плаща на медиците за работа в извънредна епидемична обстановка. Те включват обещаните от властите допълнителни 1000 лв. месечно за всеки общопрактикуващ лекар, както и допълнителните средства за специалистите от извънболничната помощ. Според текстовете всеки медицински център, който покрива изискванията, ще получава допълнително по 30 000 лв. месечно.


© 2024 BBA All rights reserved!