Финансират лечението на деца по нови правила от септември

01.08.2019

Източник: в. Монитор 

 

Подготвят се промени в наредбата за използването на средства от наличните набирателни и дарителски сметки за лечение на деца, както и в наредбата за заплащането на лечението на деца в чужбина от НЗОК. Това каза здравният министър Кирил Ананиев в рамките на парламентарния контрол. Целта е промените да бъдат обнародвани до края на август в "Държавен вестник", а от септември да са в сила.

Той припомни, че през последните седмици има конструктивен диалог по темата между министерството, здравната каса, родителите на деца с онкохематологични заболявания, както и с представители на лечебни заведения, в които те се лекуват.

Предлага се занапред в процедурите пред НЗОК, с които се одобрява финансиране на лечение на деца, да не се взема предвид наличието или липсата на дарителска сметка.

Ще се оптимизира обхватът на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарства. Родителите няма да се занимават повече с документи, категоричен е министърът.

Процедурите ще бъдат оптимизирани, така че да се осигури лечението на децата за всички заболявания, които изискват повтарящо се лечение. Болниците ще могат да правят своите заявки за по-дълъг период от време, от 3 до 6 месеца, като планират необходимите медикаменти и ги договарят така, че да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти.

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!