Европейските страни затягат мерките срещу COVID-19

27.10.2020

Източник: в. Монитор

 

Европейски лидери предупредиха, че предстоят трудни месеци в момент, огато разрастването на пандемията от COVID-19 принуждава властите да налагат нови рестрикции, след като редица страни отчетоха рекорден ръст на инфекциите, а целият континент надхвърли прага от 250 000 починали от заразата, предаде Ройтерс.

Правителствата отчаяно се опитват да избегнат пълната карантина която сдържаше инфекцията в началото на годината с цената на затварянето на цялата икономика, но трайният ръст на новите случаи ги принуждава неотклонно да засилват контрола.

"Изправяме се пред много, много трудни следващи няколко месеца", заяви на среща с лидери на нейния Християндемократически съюз германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от в. Билд.

Въпреки че Германия се справя относително добре в сравнение с други държави в Европа, тя също преживя рязък скок на случаите и индексът на бизнес среда Ifo днес отбеляза спад, отразявайки тревогите заради вируса.

В Испания, където за първи път в ЕС бяха регистрирани повече от един милион случая на COVID-19, премиерът Педро Санчес обяви, че в страната ще бъде въведено извънредно положение, като тази мярка ще остане в сила чак до месец май 2021 година. Освен това в цялата страна, с изключение на Канарските острови, вече е въведен полицейски час и са забранени пътуванията между областите в някои случаи.

Франция също прие на първо четене законопроект за удължаване на извънредното положение в страната заради коронавируса до 16 февруари. Мярката бе подкрепена от 71 депутати при 35 против, като се очаква законопроектът да бъде гласуван от Сената в сряда, преди да бъде одобрен окончателно и от Националното събрание, както се очаква, в началото на следващия месец. Проектът предвижда възможности за продължаване на ограниченията и до 1 април.

Решението бе взето, след като броят на потвърдените случая на коронавирус в страната също надхвърли 1 милион. В неделя френските здравни власти обявиха за трети пореден ден рекорд на броя нови случаи на коронавирус в страната за 24 часа - над 45 хиляди (45 422), предаде Ройтерс.

Италия също въведе нови рестрикции, като нареди ресторантите и баровете да затварят след 18.00 ч., затвори кината и фитнес залите и въведе полицейски час в няколко района.

Австрийският канцлер Себастиан Курц пък заплаши в понеделник, че ще наложи карантина като последно средство, ако скокът на случаите на заразата не се успокои, предаде ДПА. Ситуацията в болниците ще определи дали ще бъде наложена нова карантина, каза Курц. "Никоя държава в света няма да позволи системата й за интензивна медицинска помощ да стигне до предела на възможностите си", добави Курц.

В Австрия възможното претоварване на здравната система е законова предпоставка за налагане на карантина. Страната въведе вчера ограничение от шест души за частни събирания на закрито и от 12 души на открито.


© 2024 BBA All rights reserved!