Европейската здравна карта върши работа, но само при договор с каса

13.08.2018

Източник: в. 24 часа

Откакто България е членка на ЕС, не е задължително сключването на медицинска застраховка при пътуване в държавите от Евросъюза. Достатъчно е да се носи европейската здравноосигурителна карта - документ, който доказва, че сте си плащали редовно вноски и имате право на безплатно медицинско обслужване.

Картата невинаги е алтернатива на здравните полици, защото не важи в Лихтенщайн, Швейцария, Норвегия, Исландия. Дава право на медицинска помощ само в здравно заведение или при лекар, които работят или имат договори с тяхната осигурителна каса.

Картата покрива само спешна и неотложна помощ. Ако се наложи оставане в болница, разходите не се покриват, освен ако българската здравна каса предварително не се съгласи да ги поеме. Дори и да получите такова съгласие, пациентът плаща на място, а след връщането си тук получава определена сума.

Тя не покрива всички разходи, защото е еквивалент на парите, които биха били платени за същата помощ и същото лечение у нас. При 20-30 пъти по-скъпи медицински услуги в чужбина разликата остава за сметка на пациента.

Европейската здравна карта не включва и връщане у нас -на болен или на тленни останки. А също така не включва и посещение при зъболекар.


© 2024 BBA All rights reserved!