Европа е във втора вълна, СЗО тревожна от пика на Балканите

23.07.2020

Източник: в. 24 часа

Малко под 20% от заразените с COVID-19 туристи в Гърция са българи. 63-мата сънародници с положителен тест са пристигнали в периода от 1 до 19 юли, стана ясно от пресконференция на зам.министъра за гражданската защита Никое Хардаляс, цитиран от в. "Катимерини". От всички 295 заразени туристи 76% са от Балканите, като 78 са сърби, 63-ма - българи, 61 - румънци, и 23-ма - албанци. От тях 207 са се върнали в страните си, а 53-ма активни са останали в Гърция.

През последното денонощие само 5 случая на носители на COVID-19 са регистрирани сред пристигащи туристи на летища и пристанища, съобщи тръцкото здравно министерство.

От 15 юли българските туристи са длъжни да представят на Кулата - Промахон - единствения отворен за тях ГКПП, отрицателен тест, направен в последните 72 ч. Гърция затвори напълно и в двете посоки до 4 август ГКПП Илинден - Ексохи, Капитан Петко войвода Орменион и Ивайловград - Кипринос. Товарни автомобили могат да преминават само през Кулата Промахон, а през Маказа се пропускат само лекотоварни превозни средства до 3,5 т. Оттам все още могат да минават българите с имоти в Гърция

СЗО изрази силна тревога за ситуацията с пандемията на Балканите и в Южна Европа. Според организацията, докато положението със заразата е под контрол в Западна Европа, Балканите продължават да са червена зона. Предупреждението дойде, след като

Румъния отбеляза рекорден ръст на заразените -1030 за денонощие, а Сърбия обяви извънредно положение в 30 града и общини. Черна гора, която в един момент бе напълно освободена от вируса, отново обяви епидемия в цялата страна след 98 нови заразени за 24 ч. Въведено е задължително носене на маски на открито и закрито, включително за деца над 7 г.

Заради усложнената епидемична обстановка на Балканите Австрия обяви, че затяга още граничния контрол и ще увеличи тестването по границите си. Страната върна носенето на маски в магазините, банките и пощенските клонове.

Втората вълна в Европа силно засегна и Испания, където случаите са скочили с 400% за един месец. В сряда Великобритания предупреди, че всеки момент може да я извади от списъка си на безопасните страни за туристи. Според в. "Ел Паис" 40% от новите случаи в Испания са на млади хора под 40 г. За да ограничат разпространението, властите се принудиха да затворят отново 40 000 ресторанти, барове и хотели

Страхът от повторен бум на COVID-19 накара организаторите на церемонията за Нобеловите награди да отменят традиционния банкет в Швеция тази година. На него обикновено са поканени около 1300 души. Отказ от приема се случва за първи път от 1956 г., когато това е станало в знак на протест срещу съветското нахлуване в Унгария.

Американският президент Доналд Тръмп, който всяка сутрин се буди с различно мнение за маските, този път заяви, че носенето им е знак за патриотизъм. На първия си брифинг от месец той призна, че положението с пандемията в САЩ ще се влошава още

За последните 24 ч там са регистрирани над 68 000 нови болни. Говорителката на Белия дом посочи, че с решителната си борба с пандемията Тръмп е спасил живота на 3-4 млн. души. САЩ обаче категорично държат първото място в света с над 4 млн. заразени и близо 150 000 починали. Глобално инфектираните са над 15 млн.

Американски учени пък доказаха с експеримент, че аерозоли, които се разпространяват дори само при дишане на болни, могат да предават заразата. Те събрали образци от миниатюрните капчици и опитали да заразят култури на белодробни клетки с тях. Опитите им доказали, че аерозолите наистина съдържат голямо количество вирусна РНК в жизнеспособни частици SARS-CoV-2. Най-опасни се оказали аерозолите от бронхите на болни пациенти.


© 2024 BBA All rights reserved!