ЕС обяви 8 мерки срещу заразата

29.10.2020

Източник: в. 24 часа

 

Гърция затвори ГКПП Промахон за влизане на чужденци през нощта с изключение на товарните автомобили, съобщи МВнР. Мярката е заради усложнената обстановка с COVID-19. Между 0,30 ч и 5 ч през граничния пункт се пропускат само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, сочи гръцката гранична полиция. По данни на посолството ни в Атина от 6 ч на 29 октомври 2020 г. окръг Серес, където попада и Промахон. и окръг Йоанина ще влязат в т.нар. червена рискова зона със степен 4 . Вследствие на това може да бъде наложена забрана за движение както извън, така и в рамките на съответните области. За последните 24 ч Гърция отбеляза рекорд с 1259 заразени.

8 нови мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 представи в сряда Европейската комисия. Те са в няколко посоки: подобряване на информационния поток., въвеждане на по-ефективни и бързи тестове, пълноценно използване на трансгранични приложения за проследяване на контактите, ефективно ваксиниране. гарантиране на доставките на основни лекарства и оборудване, улесняване на безопасното пътуване в рамките на ЕС и Шенген, разширено прилагане на зелените коридори за преминаване на товарните превози, ефективна и ясна комуникация с гражданите.

"Положението с COVID-19 е много сериозно и това налага да предприемем по-категорични действия", обяви шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Според нея страните членки трябва да се готвят за още по-голям скок на случаите в следващите 2-3 седмици.

Много от най-засегнатите европейски държави отново прибягват до пълната изолация, макар да търсят по-гъвкави и щадящи населението механизми, отколкото през пролетта.

След като във Франция COVID-19 уби 523-ма души за денонощие, тя се готви да обяви въвеждането на национална карантина за 1 месец. В сряда вечерта се очакваше президентът Еманюел Макрон да направи обръщение към нацията.

От 2 ноември национална карантина се очаква и в Германия. Канцлерката Ангела Меркел няколко пъти призова сънародниците си да спазват мерките и критикуваше липсата им на дисциплина. Според немски издания на среща с регионалните премиери в сряда Меркел е поискала затваряне на баровете, ресторантите, театрите, кината и фитнес залите. Училищата и детските градини засега няма да минават дистанционно.

Русия също регистрира пик на заразата и рекордни 320 починали, а външният министър Сергей Лавров се самоизолира заради контакт с човек с положителен тест.

Европейският център за превенция на заразите състави класация на най-тежко ударените от коронакризата в момента 10 страни. Тя взема предвид по колко случая на 100 000 са били регистрирани средно през последните 14 дни, случаите на починалите, както и процентното съотношение на заразените. Имайки предвид тези различни показатели, страните се подреждат по следния начин: Франция, Испания, Великобритания, Италия, Германия. Белгия, Нидерландия, Чехия, Полша и Румъния.


© 2023 BBA All rights reserved!