Електронната рецепта тръгна пробно

27.01.2017

Източник: в. Сега

Тестването на електронна рецепта и електронно направление започна в 10 практики на лични лекари и 10 аптеки. Те са в София, Пещера, Глоджево, Разград, Хасково и Боковлък. Това отчете на последната си пресконференция като здравен министър д-р Петър Москов вчера. Предвижда се тестването да завърши в първата половина на 2017-а, а до края на годината да бъдат отчетени и премахнати евентуалните грешки, за да могат те да бъдат въведени от 2018-а, уточни Москов. Пациентите с есенциална хипертония ще получават безплатни лекарства на 100%, отчете още като постижение министърът в оставка Москов. Той припомни, че до миналата година 210 хил. души с високо кръвно са получавали медикаменти от касата с намаление до 25 процента.

В периода, в който управляваше здравеопазването, д-р Москов отчете като голямо постижение и направените промени в Спешната помощ.

През 2014 г. имаше голямо текучество в този сектор на здравеопазването. С промените, които направихме по отношение на оборудването, увеличението на заплатите и промените в Наредбата за специализацията на младите лекари, сега вече постъпващите там са повече, отколкото напускащите, каза той. През 2015 г. увеличихме финансирането на спешните отделения в болниците с 3 млн. лв., а през 2016-а с над 8 млн. лева. С тях възнаграждения на лекарите станаха не по-малко от 1500 лв., а на медицинските сестри - 900 лева, каза още д-р Москов. По думите му ще бъдат осигурени 163 млн. лв. за модернизация на системата за спешна помощ в страната, като предстои изграждане на 76 нови филиала, други 170 сгради ще бъдат ремонтирани.


© 2024 BBA All rights reserved!