Електронната рецепта се отложи с още 3 месеца

12.09.2016

Източник: в. Сега

Издаването на електронни рецепти на пациентите ще започне през март догодина, обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той напомни, че електронната рецепта е част от цялостната концепция за електронно здравеопазване, което ще започне да работи напълно през първата половина на 2017 г.

Шарков обясни, че електронната рецепта ще замести хартиената, а изписаните лекарства ще бъдат нанасяни от лекаря по електронен път в здравната карта на пациента. С нея той ще може да ги купи в аптеката. Информацията какви медикаменти са изписани и в какво количество ще постъпва и в сървъра на НЗОК. "Това е един механизъм, чрез който може да се осъществява непрекъснат и постоянен контрол. Всяко нещо, което въвеждаме поетапно - както автентификатора, така и всяка една част от електронното здравеопазване, дава възможност НЗОК да защитава парите на българските граждани. Това е задължение на касата по закон и то трябва да бъде изпълнявано", допълни Шарков.

Това е поредното отлагане на въвеждането на електронната рецепта, която последно трябваше да е факт до края на тази година, а преди това се очакваше да влезе в сила от април 2016 г.

Шарков провери как работи системата за пръстовия идентификатор в държавната болница в Русе. До момента 250 лечебни заведения в страната, сред които и частни, са заявили желание да приемат пациенти с пръстов идентификатор. В 200 от тях новата система вече работи, а 50 очакват да получат устройствата за идентификация, допълни зам.-министърът. "Към момента нямаме данни за проблеми в системата, с които не можем да се справим", увери той.

След 1 октомври ползването на пръстовия идентификатор за прием в болница ще стане задължително.


© 2024 BBA All rights reserved!