Електронната рецепта готова до средата на декември, готвят и електронно направление

25.08.2020

Източник: в. 24 часа

 

По средата на декември системата за използване на електронна рецепта да бъде готова и всички болници, джипита, специалисти и аптеки да започнат постепенно да работят с нея. Този ангажимент пое здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с ръководния екип в Министерството на здравеопазването, ангажиран с изграждането на Националната здравноинформационна система.

"Целта на въвеждането на електронната рецепта е да спестим на пациентите разхожданията от една точка до друга точка - от специалиста с протокола до здравната каса, след това до общопрактикуващия лекар, който да издаде рецептата, и след това човек да отиде в аптеката, за да си получи медикаментите", каза проф. Ангелов.

След въвеждането на електронната рецепта системата ще има тестов период между 3 и 6 месеца, за да могат да се "усетят всички "скърцащи" моменти, ако има такива", уточни здравният министър. Предстоят срещи с лекарския и зъболекарския съюз, пред които да се представят етапите и функционалностите на системата. Паралелно с електронната рецепта се работи и по въвеждането на електронното направление, което също се очаква да стане факт до края на годината.


© 2024 BBA All rights reserved!