Електронна система заработи в Пловдив и областта

10.11.2020

Източник: в. Монитор 

 

Новата информационната система в Пловдив, която показва в реално време свободните легла за лечение на COVID-19, е изключително полезна и улеснява координацията между болниците и Спешна помощ, категорични са областният управител Дани Каназирева и директорът на ЦСМП д-р Иван Стойнов.

Програмата работи от миналата сряда, а вчера в координационния център на Спешна помощ бе показано как действа на практика с въвеждането на данни и насочване на линейките.

Според д-р Стойнов след въвеждането й хоспитализацията на болни става по-бързо, като средно на ден има около 60 случая със съмнение за коронавирус.

"В системата вече се попълват и новите легла в трите нови болници, разкрити през миналата седмица. Но истината е, че вървим по ръба с леглата както в Пловдив, така и в областта. Точно затова взехме и решението за преобразуване на "Свети Мина" в болница само за лечение на COVID-19", допълни Каназирева.

"В "Св. Мина" няма специалисти за интензивно лечение. Колкото и респиратори да има, няма кой да работи с тях. Разположението й позволява обаче пациентите бързо да бъдат транспортирани до други болници, които предлагат интензивно лечение - , УМБАЛ "Свети Георги", "Пълмед", " Център Хоспитал". Вече съм разговаряла с две частни болници за изпращане на допълнителни медицински екипи", обясни областният управител. По-късно на проведеното заседание на Медицинския щаб в Областна администрация бе обсъден отново казусът с преобразуването на МБАЛ "Свети Мина" и бе решено поетапното то да стартира с 22 легла. На 11 ноември 2020 г ще бъдат открити още 30 легла, а останалите - до 16 ноември. Пациентите в кардиологията на МБАЛ "Св. Мина" ще бъдат приведени в болничната база на ул. "Весела". МБАЛ "Св. Мина" ще разполага с 150 легла за прием и лечение на пациенти с COVID-19.

 


© 2024 BBA All rights reserved!