Експерти от Германия и Холандия идват за новия ни здравен модел Министър Кирил Ананиев го представя днес на национална кръгла маса Вноската остава 8%, частни каси ще се конкурират за нея с НЗОК, предвижда той Вариант: пакетът осигурява и лечение в чужбина

15.07.2019

Източник: в. 24 часа

 

Работодатели, депутати от парламентарната здравна комисия, застрахователи, лекари, пациенти и фармацевти се събират днес на втора национална кръгла маса за състоянието на здравната система у нас.

В НДК министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи разработения от него и екипа му вариант за нов здравноосигурителен модел. В дебата по темата ще се включат и здравни експерти от Германия и Кралство Нидерландия.

Премахване на монопола на здравната каса чрез включване на частни здравни фондове в системата, но запазване на 8-процентната здравна вноска предвижда предварителният проект на министър Ананиев. Но сред условията към фондовете е да наберат минимум 1 млн, здравноосигурени

Едва тогава системата може да заработи в този вариант.

Самите застрахователи обаче изразиха мнение, че това е много трудно изпълнимо.

Иначе всеки български гражданин ще може да избира къде да се осигурява - да остане в НЗОК или да се прехвърли към частен здравен фонд. Хората, които не са избрали фонд, остават осигурени в НЗОК.

Частните фондове няма да имат право на селекция, т.е. няма да връщат нито един човек, който желае да се прехвърли към тях, но ще могат да избират с кои болници, медицински центрове, зъболекари и джипита да сключват договор. Условието е те да са така подбрани, че да осигуряват покритие в цялата страна, с което да гарантират, че пациентите в техните каси ще получават достъпни и своевременни услуги.

Хората, които изберат частен фонд, ще доплащат фиксирана потребителска такса, чийто размер още не е определен. Целта е тя да ангажира потребителите в контрола по качеството на предоставяните медицински услуги.

Договорът между фонда и здравноосигуреното лице ще бъде за срок не по-малко от година. След това при желание човек ще може да смени фонда или да се върне към НЗОК.

Заплащането на лекарства и лечение в чужбина също да влязат в основния пакет медицински дейности, осигуряван от здравната каса, предвижда още проектът на министър Ананиев. Въпреки това обаче като цяло моделът в този му вариант залага редуциране на основния пакет дейности. Причината е, че системата ще продължи да работи със същите средства (при запазване на здравната вноска на 8%), които са недостатъчни. Освен това вече ще бъдат разпределени между повече структури, което пък ще повиши и административните разходи.

Предвижда да бъде ясно дефинирано какво ще влиза в основния пакет, на който има право всеки здравноосигурен българин. За всичко извън него пациентите ще могат да доплащат или кеш, или чрез допълнително доброволно здравно осигуряване.

 


© 2022 BBA All rights reserved!