ЕК ще подпомага здравните системи на страните-членки със спецпрограма

30.06.2020

Източник: в. Монитор

 

Брюксел предвижда да създаде нова програма "Здраве" за инвестиране в здравната система на ЕС. Това стана ясно по време на видеоконферентен разговор между премиера Бойко Борисов и председателя на

Европейския съвет Шарл Мишел, съобщиха от "Дондуков" 1. Двамата обсъдиха Плана за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от COVID-19, и новия дългосрочен бюджет на ЕС.

Темата ще бъде основна за първото присъствено заседание на лидерите на ЕС в Брюксел след рестриктивните мерки заради пандемията, което ще се проведе на 17 и 18 юли в белгийската столица. По време на разговора Борисов изтъкна, че предложението на Европейката комисия от 27 май е изключително балансирано, като се имат предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от COVID- 19. Премиерът изрази надежда, че и предложението на председателя на Европейския съвет за заседанието на 17 и 18 юли ще бъде балансирано и ще отчита стартовата позиция на икономиките на всяка държава членка, както и силата им на реакция при кризи.

"За България е важно Кохезионната и Общата селскостопанска политика да бъдат запазени на нивата на настоящото предложение", категоричен бе Борисов пред Шарл Мишел. Българският премиер напомни, че традиционните бюджетни политики на ЕС са от ключово значение за изравняване на общоевропейските стандарти във всички държави членки и за повишаване на конкурентоспособността.

По отношение на Многогодишната финансова рамка Борисов също отчете като положително адекватното финансиране по въпросите на миграцията и сигурността, което съвпада с разбирането на премиера за ключовото значение на опазването на външните граници на ЕС.

Министър-председателят Бойко Борисов добави, че

Фондът за справедлив преход на ЕС е нужно да бъде по-гъвкав за да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл според българския премиер е добре да се помисли върху възможността фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували. "Когато това се реализира, повече региони ще имат възможност да носят "зелен" позитив за икономиката на ЕС", отбеляза премиерът Борисов пред председателя на Европейския съвет. По време на видеоконферентния разговор подробно бе обсъдено предложението, което Шарл Мишел ще представи на лидерите от Европейския съвет на присъственото заседание в Брюксел в средата на юли, включващо актуализиран проект на многогодишната финансова рамка и инструмента "Следващо поколение ЕС".

"Инструментът "Следващо поколение ЕС", създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу COVID-19, се състои от три стълба: подкрепа на държавите членки за инвестиции и реарорми; засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции; извличане на поуки от кризата. Първият стълб включва в себе си Инструмента за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход. Третият стълб предвижда подсилване на механизма за гражданска защита, създаване на нова програма "Здраве" за инвестиране в здравната система на ЕС и подсилване на програмата "Хоризонт Европа" в частта й за финансиране на научни изследвания".


© 2024 BBA All rights reserved!