ЕК дава €400 млн. в подкрепа на COVAX

11.09.2020

Източник: в. Политика

 

Европейската комисия (ЕК) ще предостави 400 млн. евро за гаранции в подкрепа на механизма COVАХ за справедлив и повсеместен достъп до финансово достъпни ваксини срещу COVID-19 за всички, които се нуждаят от тях. В края на август ЕК потвърди интереса си да участва в механизма.

"Сътрудничеството в световен мащаб е единственият начин за преодоляване на глобална пандемия. В рамките на глобалните действия срещу коронавируса и на кампанията "Глобална цел: обединени за нашето бъдеще" видяхме как светът стана едно цяло. До този момент са обещани почти 16 милиарда евро и най-талантливите изследователи и реномирани организации обединяват своите усилия, за да предоставят ваксини, тестове и методи за лечение, които ще бъдат наше универсално и общо благо. Комисията обявява участие в размер на 400 милиона евро в COVAX, за да работим заедно за закупуването на бъдещи ваксини в полза на държавите с ниски и средни доходи. Уверена съм, че това ще ни доближи до нашата цел: заедно да победим този вирус", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Нуждаем се от приобщаващ международен подход и днес демонстрираме, че нашият "Екип Европа" -ЕК и държавите - членки на ЕС, е поел ангажимент да осигури успеха на механизма CO VAX и да улесни достъпа до ваксина за всички хора по света при условия на равнопоставеност, заяви Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

Участието на ЕС в COVАХ ще допълни водените от ЕС преговори с производители на ваксини, с които се цели да се увеличи техният производствен капацитет, като се допринесе за усилията в световен мащаб.

ЕК откликна на призива на СЗО за предприемане на действия и от 4 май 2020 г. насам набра средства в размер на почти 16 млрд. евро в рамките на глобалните действия срещу коронавируса - инициативата за осигуряване на универсален достъп до тестове, методи за лечение и ваксини срещу коронавируса и за възстановяване в световен мащаб.

Целта на механизма COVAX е до края на 2021 г. да бъдат закупени 2 милиарда дози ваксина по-средством преговори с разнообразен портфейл от доставчици на ваксина, като се обхванат различни научни технологии, срокове за доставка и цени. Механизмът COVAX е застрахователен механизъм, чрез който ще се намали рискът за производителите, притесняващи се да инвестират, без да има осигурено търсене, както и за държавите, опасяващи се, че може да не успеят да осигурят достъп до надеждна ваксина.

172 страни са ангажирани с плана

Сто седемдесет и две страни са се ангажирали с плана COVAX под егидата на СЗО за гарантиран достъп до ваксина срещу новия коронавирус, когато бъде създадена, обявиха от СЗО и подчертаха, че е нужно спешно финансиране и че страните трябва да направят обвързващи предложения за това, съобщи Reuters. "Първоначално, когато доставките на ваксини ще бъдат ограничени, е важно да се осигурят ваксини на хората, изложени на най-висок риск по цялата планета", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.


© 2024 BBA All rights reserved!