Е-рецептата ще се изпълнява в аптеките срещу ЕГН и уникален код

13.10.2020

Източник: в. Монитор

 

Е-рецептата ще се изпълнява в аптеките срещу ЕГН и уникален код от догодина.

Това е станало ясно по време на представянето на прототипа на част от функционалностите на Националната здравна информационна система (НЗИС). На нея са присъствали представители на МЗ, НЗОК, съсловни и пациентски организации, асоциациите на производителите на лекарства.

Целта на здравното министерство е да се заменят изцяло книжните рецепти от началото на 2021 г. Идеята е след преглед лекарят да генерира електронна рецепта в НЗИС, която да е прикрепена към пациентското досие, тя ще притежава и уникален QR код. Уточняват се различни варианти, по които пациентът ще може да получи кода - например чрез есемес, имейл или да го види директно в електронното си пациентско досие.

С кода и ЕГН пациентът или негов близък ще може да получи лекарствата във всяка аптека. Съществува вариант рецептата да бъде изпълнена в аптеката дори ако в момента няма ток или интернет, така че хората да не се бавят.

Тестовият период на електронната рецепта трябва да приключи до края на годината, а поетапното й пускане да стане от началото на 2021 година.

Електронната рецепта е един от елементите на дългоочакваната Национална здравна информационна система. Досега общо средствата за изграждането на Националната здравна информационна система са 12 млн. лв., осигурени по европрограми.


© 2023 BBA All rights reserved!