Джипита с такса болничен и направление

09.10.2020

Източник: в. Политика

 

Лични лекари събират по 5 лева такса за издаване на болничен лист. За това се оплакват ужилени пред здравната каса.

През последните месеци в онлайн раздела "въпроси и отговори" на сайта на НЗОК са подадени десетки сигнали за неправомерно събиране на средства от джипитата. Най-честият случай е таксуване за издаване на болничен лист. От касата са категорични, че това не е регламентирано. "Издаването на болничен лист е резултат от извършен преглед, за който задължително осигурените лица заплащат само потребителска такса. Тази сума е определена с постановление на Министерския съвет и понастоящем е 2.90 лв. В случая заплащате само потребителска такса за прегледа. За издаването на болничния лист, който е резултат от извършването на този преглед, не дължите нищо на личния лекар", отговарят от НЗОК.

Това обаче далеч не е единствената такса, която някои семейни лекари са въвели на фона на пандемията от коронавирус. "Здравейте, детето ми е на 5 години. Трябваше ми служебна бележка за направени ваксини от личния лекар и той ме таксува 5 лева за нея. Правилно ли е това", пита друг потърпевш. А становището на касата е: "Не се заплаща за издаването на служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на деца". По още пет лева прибират джипита и за издаване на направление за преглед при специалист. "Здравейте, нормално ли е личният лекар да изисква такса за издаване на направление в размер на 5 лв.", гласи поредното запитване към НЗОК. От касата отново дават отговор, че както при болничния, така и при направлението документът се издава в резултат от извършен преглед и единственото, което пациентът дължи, е потребителска такса, освен ако не е освободен от нея. Стотици са жалбите от хора, на които направление изобщо им е отказано, включително за преглед на деца и бременни.

Друг редовен проблем от последните месеци е закриването на практика на личните лекари без знанието на пациентите. Някои джипита преустановяват работата си поради пенсия, а други просто прекратяват договора си с НЗОК. Оказва се обаче, че в нормативната уредба няма записано изискване здравноосигурените лица да бъдат уведомявани, че техният личен лекар вече не работи с касата или се пенсионира. "Случаят ми е конкретен - посетих по спешност кабинета на личния си лекар, която преди това беше в продължителен болничен, но имаше заместващ лекар и очаквах, че отново е той. Оказа се, че съвсем случайно в момента д-р Н. е в кабинета, но само за да оформи документите си за прекратяване на практиката. Лекарят, който я е замествал преди това, се отказал да продължи дейността й, както и няма друг нов, който да поеме пациентите. Как и кога аз и четиричленното ми семейство щяхме да разберем, че сме останали без личен лекар? И какво следва за нас в случай на нужда от направление, лечение, ваксина и т.н.", гласи едно от многото подобни запитвания. От касата отговарят, че в момента в меню "Услуги за граждани" "Проверка на личен лекар", се разработва възможност да се изписват промените в практиката на джипито.

Месечни помощи за родители на деца под. карантина

Държавата предвижда месечни помощи за родители на деца под карантина, когато всички други варианти са изчерпани.

Това обясни зам. социалният министър Зорница Русинова. "За нас беше много важно да се опитаме да обхванем абсолютно всички възможни хипотези, свързани с родителите на карантинираните деца. Това, разбира се, е много трудно. В случаите, в които болничен не се полага, разглеждаме вариант, при който работодателят да даде възможност за дистанционна работа на родителя", обясни Русинова пред Нова тв. По думите й, ако дистанционната работа не е възможна, може да бъде отпусната месечна помощ. "В случаите за едно дете тя е 600 лв., а ако децата са две, сумата става 915 лв. и се отпуска пропорционално спрямо дните, в които детето трябва да е вкъщи. Към този момент има около 70 такива случая в страната. Изискването за тази помощ е 610 лв. праг на доход на член от семейството", добави зам.-министърът. Тя изясни, че родителите на всички деца, които са в детска градина, имат право на болничен.


© 2023 BBA All rights reserved!